Sektörler Antalya fuarları için buluştu

Sektörler Antalya fuarları için buluştu

ATSO Başkanı Çetin:- "Antalya gibi kaliteli tesisleri ile fark yaratan bir turizm destinasyonunun özellikle uluslararası kongre ve fuarların buluşma noktası olması, yalnızca Antalya'ya değil, ülke ekonomisine de büyük katma değer sağlayacaktır"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya'nın bir fuar kenti olmasını çok önemsediklerini belirterek, "Antalya gibi kaliteli tesisleri ile fark yaratan bir turizm destinasyonunun özellikle uluslararası kongre ve fuarların buluşma noktası olması, yalnızca Antalya'ya değil, ülke ekonomisine de büyük katma değer sağlayacaktır." dedi.

ATSO ve Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ (ANFAŞ) tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda, ANFAŞ'ın sonbahar-kış döneminde düzenleyeceği 3 uluslararası fuar tanıtıldı, Antalya'da fuar turizminin gelişmesi için sektör temsilcileri görüş alışverişinde bulundu.

Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya'nın fuarlar kenti olması, fuar turizminin gelişmesi ve fuarların kentteki sektörlerin işlerinin gelişmesine gereken katkıyı yapmasını çok önemsediklerini söyledi.

2016 yılının Antalya ekonomisinde kayıp bir yıl olduğunu ifade eden Çetin, temmuz ayında 1 milyon, 7 ayda ise 3 milyona yakın turist kaybı olduğunu bildirdi. Mayıs ayı itibarıyla kayıtlı istihdamda da 60 bine yakın düşüş meydana geldiğini belirten Çetin, "Aylardır, bir taraftan Antalya firmalarına destek istiyoruz, diğer taraftan da mümkün olan her konuda bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Artık bu krizden ders alarak 2017 ve izleyen yıllarda hızlı bir yükselişi gerçekleştirmeye çalışmalıyız." diye konuştu.

Antalya'da fuar turizminin gelişmesinin en önemli hedeflerden biri olduğunu ifade eden Çetin, şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi fuar turizminde sağlanan kişi başı gelir kitle turizminin üç katıdır. Büyük fuarlarda özellikle kent otellerimizde yer kalmamakta ve bütün kent fuar canlılığını yaşamaktadır. Diğer taraftan fuarlarımız iç ve dış ticareti, üretim ve yatırımı doğrudan destekleyen organizasyonlara dönüşmüşlerdir. Antalya gibi kaliteli tesisleri ile fark yaratan bir turizm destinasyonunun özellikle uluslararası kongre ve fuarların buluşma noktası olması, yalnızca Antalya'ya değil, ülke ekonomisine de büyük katma değer sağlayacaktır. Bu nedenle bütün illerimizdeki şirketlerimize Antalya fuarlarına katılım konusunda çağrı yapıyorum. Ayrıca, bu dönemde şirket toplantılarının, bayi toplantılarının Antalya'da yapılması için de çağrı yapmak istiyorum. Bakanlıklarımız ve kamu kurumlarımız birçok toplantı ve kongrelerini Antalya'da yapmaktadır. EXPO Kongre Merkezi ile büyük kongre salonu ihtiyacımız da karşılanmıştır. EXPO alanı ve havalimanı ulaşım altyapımız da iyileşmiştir. Bu çerçevede özel sektörümüzün de Antalya'nın kongre ve fuar turizmine destek vermesini bekliyoruz."

- "Bilişim sektörünün ekonomik büyüklüğü 3,5 trilyon dolar"

ANFAŞ'ın ileriki süreçte Hotel Equipment, Food Product ve Software Market olmak üzere 3 önemli fuara birden hazırlandığını belirten Çetin, Yazılım, Teknoloji, İletişim Fuarı Software Market'in, Sanayi 4.0'ın konuşulmaya başladığı bir dönemde Antalya'yı çok farklı bir alana taşıyabileceğini ve önemli kazanımlar sunabileceğini söyledi.

Dünyada bilişim sektörünün ekonomik büyüklüğünün 3,5 trilyon dolar olduğunu ifade eden Çetin, "Bu fuar Antalya'nın bu yönde gelişmesinin önünü açabilecek bir potansiyele sahip. Fuar kapsamında yer alacak olan proje marketi yeni girişimlerin, yeni yatırımların da önünü açacak. Böylece gençler için de yeni fırsatlar ortaya çıkacak. Bu fuarın partner ülkesinin İran olarak belirlenmiş olması da ayrı bir önem taşıyor. Yeni dönemde İran hepimiz için hedef pazar haline geldi. Biz de İran ile ilişkilerimizin gelişmesi için birkaç aydır çalışma yürütüyoruz. Birlikte bu çabalarımızın verimli işbirliklerin önünü açacağına inanıyorum." dedi.

24'üncü yılına giren Food Product Fuarının öneminin zaten bilindiğini kaydeden Çetin, 15-18 Şubat 2017 tarihinde düzenlenecek fuarda İran ve Ortadoğu ülkelerinin hedeflendiğini bildirdi.

ATSO Başkanı Çetin, 15 Temmuz darbe girişimi ile halkın gücünün çok iyi görüldüğünü belirterek, "Halkımız sadece demokrasiyle kalmadı, ekonomiye duyduğu güvenle döviz ve faizde çıkışı da önledi. Şimdi bu gücü sadece tepki olarak değil, aynı zamanda pozitif enerji olarak da değerlendirmeliyiz. Demokrasi nöbetini ekonomik seferberliğe dönüştürmeliyiz." diye konuştu.

- ANFAŞ Genel Müdürü Özer

ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer de 6-8 Ekim tarihlerinde Software Market, 18-21 Ocak 2017 tarihlerinde Hotel Equipment, 15-18 Şubat 2017 tarihlerinde de Food Product fuarlarının düzenleneceğini bildirdi.

Özer, önemli sektörlerde hitap eden bu fuarlara katılımcı sayısını artırabilmek için ulusal ve uluslararası tanınırlığını sağlayacak çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Fuarların kente katkısının 85'e 15 olduğunu belirten Özer, "Yani katılımcıların harcadığı her 100 avronun 15'i fuarda harcanıyor, 85'i ise şehre gidiyor. Kent ve ülke ekonomisine de ayrıca katkı sağlıyor." diye konuştu.

Özer, Almanya'da yıllık 105 fuar düzenlendiğini, bu fuarların gelirinin 3 milyar avro, ekonomiye ise 23,5 milyar avro katkısı olduğunu ifade etti. Türkiye'de ise yıllık 410 fuar düzenlendiğini anlatan Özer, fuar gelirinin 150 milyon avro, ekonomiye etkisinin ise 1,4 milyar avro olduğunu belirterek, fuarların ekonomiye etkisinin daha fazla olabileceğini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :