Şeker görünümlü zehir  Geleceğimizi öldürüyor

Şeker görünümlü zehir Geleceğimizi öldürüyor

Nişasta Bazlı Şeker tehlikesinin gündeme getirmesinin ardından gazetemize konuşan Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulisi Ada NBŞ’nin kanser ve alzhemier gibi birçok hastalığa neden olduğunu söyledi

Türkiye’deki 14 Şeker Fabrikası’nın satışa çıkarılması ile Nişasta Bazlı Şeker tehlikesinin gündeme getirmesinin ardından gazetemize konuşan Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulisi Ada NBŞ’nin kanser ve alzhemier gibi birçok hastalığa neden olduğunu söyledi

 

Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi ile gündemin ilk sırasına ise Nişasta Bazlı Şeker’in ölümcül zararları ve geleceği tehdit eden yönleri ortaya çıktı. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği(PANKOBİRLİK) verilerinden ise NBŞ’nin zararları detaylı bir şekilde anlatılarak, şeker pancarından yapılan şekerlerin doğru kullanıldığında insan sağlığına zarar vermediğine dikkat çekildi.

hulisi-ada-.jpeg

NBŞ ÖLDÜRÜYOR

NBŞ hakkında önemli bilgiler verdikten sonra gelecekti zararlarını analiz eden TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mehmet Hulisi Ada, Nişasta bazlı sıvı şekerlerin bilinen adıyla ‘Mısır Şurubu’ olduğunu söyledi.  Mısır şurubunun mısır nişastasının kimyasal işlemden geçirilmesiyle elde edildiğini söyleyen Başkan Ada, “Nişasta parçalanarak glikoza, ardından fruktoza dönüştürülüyor. Bazı ürün paketlerinde mısır şurubuna “nişasta bazlı sıvı şeker” adı veriliyor; kısaca “NBSŞ” dendiği de oluyor. Mısır şurubu, şeker pancarından elde edilen şekerden daha tatlı ama daha ucuz ve taşınması daha kolay. Bu da gıda üreticileri için daha düşük maliyet ve daha yüksek kâr anlamına geliyor. Mısır şurubunun içinde yüzde 90’lara varan fruktoz (meyve şekeri) bulunur. Şeker pancarından elde edilen sakkaroz (çay şekeri) yarı yarıya fruktoz ve glikoz içerir. Sakkaroz: 100 birim, glikoz 74 birim, fruktoz 173 birim tatlılığa sahip” dedi.

sekerpancari.jpg

YAPIMINDA CIVA KULLANILIYOR

Mısır şurubunu diğer şekerlerden daha korkunç hale getiren maddenin içindeki fruktozun yüzde 80 gibi yüksek bir oran olduğu bilgisini veren Ada, insan sağlığındaki zararları anlattı.  Fruktozun ilk bakışta sanki bu bir avantajmış gibi göründüğünü fakat durumun tam tersi olduğunu dile getiren Başkan Ada, “Tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşen de fruktoz. Fazla fruktoz tüketiminin hayvanlar üzerindeki araştırmalarda diyabet, koroner kalp hastalığı, karaciğer yağlanması, hipertansiyon ve kansere yol açtığına dair sonuçlar bulunuyor. Mısır şurubunun yapımında/üretim aşamasında Civa kullanıldığı için ürün içerisinde civada kaldığı bilindiği için civa yemiş oluyoruz. Civanın beyin fonksiyonlarına zararı(alzhemier) olmaktadır” diye konuştu.

hulisi-ada-.jpg

NBŞ TÜM GIDALARDA KULLANILABİLİYOR

NBŞ’li ürünlerden oldukça uzak durulması uyarısını yapan Ada,  “Paketlenmiş tüm şekerli hazır gıdalar, meyve suları ve pastane ürünleri, gazlı ve meyveli içecekler, çikolata, kek, şekerleme, reçel, marmelat ve jöle ürünlerinde bu madde bulunuyor” dedi. Başkan Ada Bunların yanı sıra pastane vitrinlerindeki göz alıcı tatlılarda da mısır şurubu kullanıldığına dikkat çekti.

misir.jpg

AVRUPA’DA EN ÇOK BİZ KULLANIYORUZ

NBŞ’nin Avrupa ülkelerinde kullanma oranlarını veren Başkan Ada, oldukça çelişkili bir durumu da ortaya çıkardı.  Avrupa Birliği ülkelerinde nişasta bazlı şeker için ortalama yüzde 2’lik kota bulunduğu bilgisini veren Ada, Türkiye ise bu oranın yüzde 15 gibi büyük bir oranda olduğunu dile getirdi. AB’de bazı ülkelerde kullanılan NBŞ oranlarını söyleyen Ada, “ Fransa’da bu oran yüzde 0.42, Almanya’da ise yüzde 0.89’dur. Türkiye’de ise 2001 yılında çıkarılan Seker Yasası ile nişasta bazlı şeker kotası yüzde 10 olarak belirlenmiş̧ ve Bakanlar kuruluna bu miktarı yüzde 50 artırma ve azaltma yetkisi verilmiştir. Bakanlar Kurulu da bu yetkiye dayanarak nişasta bazlı şeker kotasını derhal yüzde 50 artırarak yüzde 15’e çıkarmıştır. Bir taraftan, tarımsal alanlarımızın da oldukça uygun olduğu ve yeterli fabrikanın bulunduğu şeker pancarından şeker üretiminin kısıtlanması, diğer taraftan dışarıdan güvenirliği tam olarak tespit edilmeden ithal edilen nişasta bazlı şeker kotasının artırılması oldukça manidardır. Her konuda gelişmiş̧ ülkelerden rakamlar vererek durumu değerlendiren yetkililerimizin neden böyle bir karar aldıkları merak konusudur” dedi.

seker-004.jpg

ÜRÜN ETİKETLERİNİ DİKKATLİ OKUYUN !

NBŞ oranlarının halen Türkiye’de artırılmasının istendiğini söyleyen Ada bu kotanın kesinlikle artırılmaması uyarılarında bulundu. Oran artırımının yapılmaması için yasal düzenleme gerektiğini hatırlatan Ada, “Şeker Kurumu vatandaşların sağlığı için mısır şurubu kotasını yüzde 1'e indirmelidir Mutlaka şeker tüketmek isteyenlere halis bal ve köy pekmezi kullanmalarını, kuru ve yaş meyve tüketmelerini öneriyoruz. Çocuklarınızın yediği birçok üründe ve günde defalarca içmesine izin verdiğiniz içeceklerde nişasta bazlı şeker olabilir. Paketlerin, kutuların üstünü iyi okuyun ve varsa mutlaka tüketmesine engel olun” uyarılarında bulundu.

NBŞ PATRONU CARGILL

PANKOBİRLİK’in yaptığı bir araştırmaya göre yüksek NBŞ kotasından dolayı, Cargill’in Türkiye’de müthiş bir kâr elde ettiği ortaya çıktı. Türkiye’de kotalı üretim yapan 5 NBŞ firması bulunurken, bu 5 şirketin 3’ünü Cargill kontrol altında tutuyor. Dolayısıyla Cargill, ülke kotalı NBŞ üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını elinde bulunduruyor. Türkiye’de NBŞ üretimi yapan Cargill şirketinin kurucuları ise İsrailli olması dikkat çekiyor. Servet R. Çolak – Memleket

yigit-bulut.jpg

 

 

ARAŞTIRMALAR NBŞ’LER İÇİN NE SÖYLÜYOR?

PANKOBİRLİK tarafından NBŞ’li ürünlerin kullanılmaması konusundan uyarılar yapılmaya devam ediyor. PANKOBİRLİK tarafından yapılan açıklamalarda  Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ve yapay tatlandırıcı ilaveli asitli içeceklerin obezite ve kilo artışı ile ilişkileri yıllardır incelendiği söylendi. Bu araştırmanın sonucunda bu içecekleri her gün tüketen kişilerin kardiyovasküler hastalıkları geçirme riskinin daha yüksek olduğu kanıtlandı.

NBŞ KONTROL ALTINA ALINMALI

NBŞ ile ilgili yapılan uyarıların devamında NBŞ kullanımının yeniden düzenlenmesi ve kullanım oranını gelişmiş ülkelerdeki gibi çok az olmasına değiniliyor. Uyarıların büyük bir bölümünde ise ülke geleceğinin ve sağlıklı nesillerin yetişmesi için NBŞ kullanımın düşürülmesi gerektiği anlatılıyor.

BAZI ÜRÜNLER NBŞ KULLANMIYOR  

Toplumda NBŞ duyarlılığı kazanılması için birçok ülkede birbirinden yaratıcı kampanyalar yürütülmektedir. Politikacılar, toplumda önde gelen isimler yaptıkları açıklamalar ile tüketicilerin dikkatini NBŞ konusuna çekmeyi başarmışlardır. Bu sayede birçok markanın HFCS kullanımından vazgeçtiği gözlemlenmiştir. Örnek olarak Kraft Gıda Capri Sun marka içeceklerinden, Subway ise sandviç ekmeklerinden HFCS’yi çıkarmıştır. Pepsi yeni çıkardığı gazlı içeceğinde “gerçek şeker ile yapılmıştır” ibaresini kullanmaktadır. Ülkemizde ise Torku gerçek şekerin en önemli savunucularındandır. Ürün etiketlerinde “glikoz şurubu içermemektedir” ifadesine yer vermektedir. Benzer şekilde Uludağ gazozları da üretimlerinde gerçek şekeri tercih ettiklerini belirtmişlerdir.

PANKOBİRLİK GERÇEK ŞEKERİ DESTEKLİYOR

PANKOBİRLİK’in internet sitesinde yer alan bilgilerde şeker pancarından yapılan şekerin doğru kullanıldığında zararsız olduğu belirtiliyor. PANKOBİRLİK gerçek şekeri şu şekilde değerlendiriyor, “PANKOBİRLİK olarak sağlıklı nesiller yetişebilmesi için gerek pancar çiftçisi şapkası ile gerekse de şeker üreticisi olarak toplumumuzun daha sağlıklı ve kaliteli ürünlerle buluşabilmesi için her platformda bize düşen görevi sorumluluk bilinci ile üstlenmekteyiz. Çiftçilerimizin emeği tarladan çatala doğal ve sağlıklı ürünleri tanıtarak toplumumuzun en kaliteli ürünlere ulaşabilmelerine yardımcı olmaktayız. Daha sağlıklı ve kaliteli hayatlar inşa edebilmek için hep birlikte bu yolda yürümeye ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz” Servet R. Çolak – Memleket