Şeker depolama kesintisine ve prim ödemesine düzenleme

Şeker depolama kesintisine ve prim ödemesine düzenleme

Şeker Kurumu, prime hak kazanmış veya kesintiye tabi olacak her şirketin; almaya hak kazandığı aylık prim tutarlarını ve tahakkuk eden aylık kesinti tutarlarını, 6 aylık dilimler halinde gerçekleşen bütçe dönemine ilişkin olan ortalama fiyata göre hesapla

ANKARA (AA) - Şeker Kurumu, prime hak kazanmış veya kesintiye tabi olacak her şirketin; almaya hak kazandığı aylık prim tutarlarını ve tahakkuk eden aylık kesinti tutarlarını 6 aylık dilimler halinde gerçekleşen bütçe dönemine ilişkin olan ortalama fiyata göre hesaplayacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Şeker Depolama Kesintisi ve Prim Ödemeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, "Şeker Satış Fiyatı"ile "Ortalama Fiyat" tanımları yeniden belirlendi. Buna göre, Şeker Satış Fiyatı, "Tahmini bütçe için bütçelenecek pazarlama yılı için depolama primi ve kesintisine esas olmak üzere, bütçelenecek pazarlama yılından önceki pazarlama yılının en geç 15 Ağustos tarihine kadar şirketler tarafından Kuruma bildirilecek ürün bazında kilogram satış fiyatını; gerçekleşen bütçe dönemi için ise Şirketler tarafından Kuruma bildirilen gerçekleşmiş kilogram bazında kristal şeker fiyatı" olarak tanımladı.

Ortalama Fiyat ise "Şirketlerce bildirilen kristal şeker satış fiyatlarının; tahmini bütçe için A kotası satış tahminleri, satış tahminlerinin bildirilmediği durumlarda ise A kotası tahsis miktarı esas alınarak hesaplanan ağırlıklı ortalamasını; gerçekleşen bütçe dönemi için ise gerçekleşen A kotası kristal şeker satış miktarları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı ortalaması" şeklinde ifade edilecek.

Yönetmelikte tahsilat ve ödemelere ilişkin de değişikliğe gidildi. Buna göre Şeker Kurumu, prime hak kazanmış veya kesintiye tabi olacak her şirketin; almaya hak kazandığı aylık prim tutarlarını ve tahakkuk eden aylık kesinti tutarlarını, birincisi eylül-şubat ve ikincisi mart-ağustos olmak üzere 6 aylık dilimler halinde gerçekleşen bütçe dönemine ilişkin olan ortalama fiyata göre hesaplayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı