Av. Yasemin Bezirci

Av. Yasemin Bezirci

Seçim

Seçmek ne demektir? Türk dil kurumu; benzerleri arasında hoşa gideni seçip almak veya yararlanmak için ayırmak, birine oy vererek bir göreve getirmek, üstün/iyi/ uygun bularak yeğlemek, ne olduğunu anlamak/ fark etmek, farklı görmek, üstün görmek, tercihini bir yönde kullanmak, titiz davranmak/ kolay kolay beğenmemek şeklinde açıklıyor. Peki seçim nedir?

            Türk Dil Kurumu ‘seçimi’; seçme işi, kanunlar/ yönetmelikler uyarınca bir veya daha çok aday arasında belli birini veya birkaçını seçme, intihap şeklinde açıklıyor. Peki insanoğlunun seçimleri gerçekten sadece oy kullanmakla mı sınırlı?

            Seçim varsa; seçenek vardır. Seçeneklere bakarız ve seçeneklerden birini seçeriz. Bazen de o seçenekler arasında kendimizi seçeneksiz hissederiz, sanki başka çaremiz yokmuş gibi… Tek olan zaten seçilmiştir, tek olana seçim gerekmez. Seçim olması için çeşitlilik olması gerekir. Bu yüzden seçeneklerden birini işaretler ve bu seçimlerimizin sonucunu yaşarız. İyi ya da kötü… Bazen umduğumuz gibi olur, bazen de umduğumuzu bulamayız. Peki seçim sadece oy kullanmak değilse; insan neleri seçer?

            İnsan arkadaşlarını seçer, okulunu seçer, meslek seçer, gideceği yere trafikte varış yolunu seçer, eşini seçer, işini seçer, yemek seçer, seçer de seçer… Herkes farklı insanlar tanır; kimisi hoşgörüyü, kimisi anlayışsız olmayı, kimisi daha fikir sahibi olmadan onları yargılamayı seçer. Herkes zorda kalır; kimisi dürüst olmayı, kimisi durumunu izah etmeyi, kimisi yalanı seçer. Herkes zorluk yaşar; kimisi mücadele etmeyi, kimisi bahanelerin arkasına sığınmayı seçer. Kimisi ihtiyacı olana el uzatmayı, kimisi görmezden gelmeyi, kimisi sırt dönmeyi seçer. Her insan sinirlenir; kimisi vurmayı, kimisi bağırmayı, kimisi gitmeyi, kimisi gülümsemeye çalışmayı seçer… Yani seçenek çoktur da; seçim insanın iradesine bağlıdır. Her seçim insanın iradesi kadardır ve insanın iradesini yansıtır.

            Ebeveynler çocukları küçükken onları ‘nasıl’ hayata hazırlayacaklarını seçerler. İlkokulları ebeveynler belirlerler; bunu yaparken de çocuk için en iyi olanı seçmektir gayeleri çoğu zaman. Kimisi vardır; çocuğu yetişkindir ama onun yerine meslek seçer, eşinin nereye gideceğini seçer, başkalarının seçimlerini elinden alır ‘sen bilemezsin, ben senin yerine seçerim’ der. Bu yüzden bazı insanlar seçimlerinin sonucunu yaşarken mücadele eder, hayatla bir boksör gibi savaşır. Bazıları ise; onun yerine seçim yapanı suçlamayı daha kolay bulur. Hatta bazıları vardır ki; kendi yaptığı seçimin sonuçları için başkalarını suçlar. ‘’Bana başka çare bırakmadınız’’ der… Oysa seçenekler vardı; kimisi göze aldığını seçerek savaş verdi, kimisi için seçimi başkasına bırakmak ‘ben seçerim’ diye karşı çıkmaktan daha kolaydı ve seçimi bırakmayı seçti, kimisi o anda en kolayda ne varsa onu seçti ve ‘nasılsa benim yerime bu seçimin faturasını bir ödeyen bulunur’ diyerek kendi seçimi için ‘’başka çarem mi vardı sanki’’ diye isyan etmeyi de kendine hak gördü…

            Hayatın kendisi bir seçim üzerine kurulu aslında. Seçim deyince siz ne anlamıştınız kıymetli okuyucum? İlk olarak Yerel Seçimler geldi değil mi akla? Hazır yeri gelmişken; Yerel Seçim sonucunda seçilen tüm adayları tebrik ediyor, hepsinin alınlarının akıyla görevlerini ifa edebilmelerini diliyorum.

            Hayat yolculuğunda; kendimize, memleketimize, vatanımıza, ülkemize yakışır seçimler yapanlardan olabilmemiz temennisiyle değerli okuyucularım. Haftaya görüşmek üzere…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum