Saray Mutfağının "Kahveli Baklava"sı Yeniden Üretildi

Saray Mutfağının "Kahveli Baklava"sı Yeniden Üretildi

Osmanlı'da, saray mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında bulunan kahveli baklava, Çırağan Sarayı'ndaki özel odada hazırlanarak, kalorisi azaltılmış ve kestaneli formuyla vatandaşların beğenisine sunuldu- Gazeteci Şalcıoğlu:- "Biz baklavanın kalorisini

İSTANBUL (AA) - İZZET TAŞKIRAN - Osmanlı döneminin vazgeçilmez tatlıları arasında bulunan kahveli baklava, kalorisi azaltılmış ve kestaneli formuyla yeniden üretildi.

Kahveli baklavayı Çırağan Sarayı'ndaki tatlı odasında ustalarla hazırlayan Gazeteci Kalust Şalcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel bir tatlı olan Türk kahveli baklanın günümüzde yapılmadığını söyledi.

Türk kahveli baklavanın içeriğinde bazı değişiklikler yaptıklarını ifade eden Şalcıoğlu, "Biz bunun kalorisini düşürdük. Bir baklavada olan yaklaşık 250 kalorilik değeri Duran Usta ile 150 kaloriye indirdik" dedi.

Kahveli baklavaya Bursa'nın ünlü kestane şekerini de eklediklerini dile getiren Şalcıoğlu, böylece tatlıyı daha verimli ve enerjik hale getirdiklerini vurguladı.

Şalcıoğlu, Osmanlı döneminde saraydan yeniçerilere baklava yollandığını hatırlatarak, "O zamanlarda da Türk kahveli baklava yapılırdı. Günümüzde baklava kültürümüz devam etse de artık bu şekilde yapılmıyor. Biz 'Kalust baklava' adında Türk kahvelisini hazırladık" diye konuştu.

Şalcıoğlu, Türk kahveli baklavanın, içindeki kestanelerden dolayı ayrı bir özelliğinin bulunduğunu vurguladı.

Tatlıseverlerin baklavayı en iyi Türk kahvesiyle tadabileceklerini dile getiren Şalcıoğlu, "Kahveli baklavaya en çok Türk kültürünü seven turistler yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle de Arap turistler kahveli baklavaya çok büyük ilgi gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

- Baklava için nem ve ısıya dikkat

 

Şalcıoğlu, Çırağan Sarayı'nda servis edilen baklavanın özel odalarda yapıldığını söyledi. Odadaki nem ve ısının baklava yapımına uygun olması gerektiğini ifade eden Şalcıoğlu, baklavanın yapımına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Baklava için malzemelerimiz bir kilo un, 1 litre su, 15 gram tuz, 25 gram Türk kahvesi ve yaklaşık 200-250 gram kestane. İlk önce hamurumuzu açıyoruz. Ondan sonra hamuru kulak memesi kıvamına getirerek, 15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlendikten sonra da açılan hamurların aralarına nişasta atıyoruz. Birbirlerine yapışmaması için bunları tek tek kesiyoruz. Baklava hamurlarını iyice genişlettikten sonra en alt ve üst kısmında düz bir katman elde etmek için hamur ekleyerek, ara kademelerine de serpiştirerek, kestanelerimizi parçalıyoruz. Böylece baklavamızı kademe kademe oluşturuyoruz."

Şalcıoğlu, baklavanın kesim aşamasından sonra 200 derecelik fırına konulduğunu ve baklavayı 25-30 dakika pişirdiklerini dile getirdi.

Aralarda baklavayı kontrol ettiklerini aktaran Şalcıoğlu, "Fırından çıkardığımız baklavaların üzerine iki kepçe kaynamış şerbeti ekledikten sonra çekmesini bekliyoruz. Ardından kahveli baklava servise hazır hale geliyor" diye konuştu. 

Saray Mutfağının "Kahveli Baklava"sı Yeniden Üretildi

Saray Mutfağının "Kahveli Baklava"sı Yeniden Üretildi

Kaynak:Haber Kaynağı