Şanlıurfa dağları ceylan yavrularıyla şenlendi

Şanlıurfa dağları ceylan yavrularıyla şenlendi

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce koruma altına alınan ve bu sayede sayıları artan "gazella gazella" türü ceylanların doğum sezonu başladı- Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Erdoğan: "Öze

ŞANLIURFA (AA) - Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce koruma altına alınan ve bu sayede sayıları artan "gazella gazella" türü ceylanların yeni doğan yavruları sahada boy göstermeye başladı.

Dünyada ender bölgelerde yaşayan ceylanların, Türkiye'de en çok bulunduğu kentlerin başında Şanlıurfa geliyor. Geçmişte sürüler halinde yaşadığı belirtilen ceylanlar, son yıllarda sayılarının azalması nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce doğal ortamlarında koruma altında tutuluyor.

Türkülere de konu olan ve bir dönem bilinçsiz avlanma ve çeşitli nedenlerle Şanlıurfa'da sayıları hızla azalan ceylanların, koruma altına alınmasıyla sayıları arttı.

75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda sıkı bir şekilde korunan hayvanlar belli dönemlerde Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na bırakılıyor. 205 bin dekarlık alandaki doğal ortamda yaşamlarını sürdüren ceylanların bir kısmında, davranış ve ekolojileri ile yaşamsal faaliyetlerine yönelik verilerin elde edilmesi amacıyla GPS cihazı bulunuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince özel olarak beslenen ceylanların doğum sezonunun başlamasıyla yavruları da sahada boy göstermeye başladı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceylanlara yönelik çok başarılı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında 350 civarında ceylan bulunduğunu aktaran Erdoğan, üretme istasyonunda ise 1998 yılından itibaren 772 ceylan üretildiğini dile getirdi.

- "Yavrular için yakın koruma"

Erdoğan, ceylanları kötü niyetli insanlara karşı korumak için büyük mücadele verdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ceylanlarımızın doğum sezonu başladı. Arkadaşlarımız hem üretme istasyonunda hem de doğaya bıraktığımız hayvanlar için koruma seviyesini en üst seviyeye çıkardılar. Özellikle ceylan yavruları ilk doğduklarında oldukları yerden bir süre kalkmıyorlar. Bunu bilen art niyetli insanlar da bu yavruları almak için alanda oluyorlar. Tabii biz de bunlara engel olmak için 24 saat alanda oluyoruz. Bunu yaparken alandaki jandarma birimlerinden destek alıyoruz. Bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde de bu şekilde araçla av yapan bir grup yakalandı. 3 kişiye idari yaptırım kararı uygulandı. 33 bin lira civarında bir ceza kesildi, ayrıca araçlarına da el koyuldu. Sahada hayvanları korumak için köylülerle işbirliği yapıyoruz. İnsanlarımız bu hayvanlara sahip çıkmazsa, alanda bizimle beraber olmazlarsa biz zaten başarılı olamayız. Koruma başarımız bize destek veren halkımızın desteğiyle oluyor. Bu konuda hassas olan halkımıza ve özveriyle çalışan personelimize teşekkür ediyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :