Sanayiciden 4.5G atağı

Sanayiciden 4.5G atağı

OSTİM OSB bünyesinde, 4.5G projesinde yerlilik oranını artırmak ve ilgili paydaşlar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla, Bilgi ve Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi oluşturuldu- OSTİM OSB Başkanı Aydın:- "Bütün oyuncuların bu işe katkısını konuşup

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM OSB) bünyesinde, 4.5G projesinde yerlilik oranını artırmak ve ilgili paydaşlar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla, Bilgi ve Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi kuruldu.

OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4.5G uygulamasının başlamasından bu yana yaklaşık bir yıl geçtiğini belirterek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) projedeki yerlilik oranını artırmak adına çaba gösterdiğini söyledi. Buna karşın 4.5G'nin kamu kurumu bürokrasisinin çözemeyeceği büyüklükte bir proje olduğunu ifade eden Aydın, "Sanayici tarafı da bu işte organize değil. Kimsenin kimseden haberi yok. Bu yüzden ekosistemi topyekün tasarlayacak bir yapıya ihtiyaç var." dedi.

Türkiye'de 4.5G'nin bazı unsurlarının yerli imkanlarla yapılmasını sağlayabilecek sanayi altyapısının bulunduğunu, ancak bunun dağınık bir görünüm arz ettiğini dile getiren Aydın, "Bu kapsamda biz sistematik bir yapı oluşturuyoruz. Yerli sanayici ağının tamamını bir takım haline getiriyoruz. Biz buna 'milli takım' diyoruz. Sektörde bir milli takım oluşturarak, Türkiye'deki bütün yerli üreticilerin yanı sıra üniversite ve teknokentleri sisteme dahil edip kamunun hedeflediği politikaları gerçekleştirmek üzere yola çıkıyoruz." diye konuştu.

Kümelenmenin ülke genelindeki bütün ilgili firmaları kapsadığını anlatan Aydın, Türkiye'nin proje çerçevesindeki işleri yapabilecek potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Aydın, kümelenme yönetiminin 9 kişilik müteşebbis heyetinden oluştuğunu ifade ederek, "Tüzel kişilik çok önemli değil. Önemli olan o takımı oluşturup yola çıkmak ve yol haritası çizmek. BTK'nın bunu sahiplenmiş olması bizim için çok kıymetli. Biz hem onların beklentilerini içerecek hem sanayicinin gelecekte burada daha çok rol alabileceği bir yol haritası çizeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Sektörün ihtiyaçlarını yerli imkanlarla karşılamayı amaçlıyoruz"

"Cumhurbaşkanımızın projenin yerli ve milli olması konusunda net beyanları var. Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımızın da bu konuda söylemleri var. Bu söylemlerin içini doldurup arkasında durmamız gerekiyor." diyen Aydın, amaçlarının projeye sahip çıkacak bir yapı oluşturmak olduğuna dikkati çekti.

İlgili firmaları bir araya getirerek sürecin içinde yer almayı düşünen firmalarla durum değerlendirmesi yapacaklarını dile getiren Aydın, "Bütün oyuncuların bu işe katkısını konuşup bir yol haritası ve stratejik plan hazırlayacağız. Kümelenmeyle Türkiye'nin sektördeki ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlarla karşılamayı hedefliyoruz." dedi.

4.5G'de yazılım, donanım, altyapı gibi birçok unsurun yer aldığına işaret eden Aydın, projede test merkezi, akreditasyon, yerli ürün belgesi süreçleri gibi hemen herkesin yapması gereken işler bulunduğunu söyledi.

- "Yerlilik oranlarının takipçisi olacağız"

İhaleyi kazanan firmaların projede yerlilik oranının artırılmasına dönük niyetlerinin ne olduğunun önemine dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

"(Yüzde 45 oranını tutturmak için elimden gelen her türlü çabayı sarf edeceğim. Gerekiyorsa teknoloji, bilgi, para konusunda bu işte varım) diye imza atmışlar. Bunun arkasında durup durmayacakları önemli. Durmadıkları takdirde bunun cezası var. Şu anda 'Bunun cezasını öderim, bu işten de kurtulurum' mantığı var. Yerlilik yükümlülüğünün yerine getirilememesi durumunda ödenecek cezayı maliyete eklemişler. 'Herhangi bir müeyyideye muhatap olmadan bu işi götürürüm. Türkiye de bu konuda bir kabiliyet kazanır kazanmaz, o benim sorunum değil' anlayışı var. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. İhaleyi alan firmalar cezasını ödeseler bile yerlilik konusundaki yükümlülüklerden kurtulamazlar. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi işinin takipçisi olacağız. Cezayı ödese bile yine de yükümlülüklerini yerine getirecek. Savunma sanayinde böyle yapılıyor."

Projede yerli firmalarının payının artırılması için herkesin seferber olması gerektiğini belirten Aydın, yerli sanayinin enerjisi ortaya çıkartıldığında birçok sorunun çözülebileceğini de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :