Salih Mirzabeyoğlu Hakkındaki Hapis Kararı Durduruldu

Salih Mirzabeyoğlu Hakkındaki Hapis Kararı Durduruldu

Bakırköy 3 Ağır Ceza Mahkemesi’nin Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu hakkında vermiş olduğu hapis kararının infazı durduruldu.

Hatırlanacağı üzere, 1 İBDA mensubunun şehid, onlarcasının da yaralandığı “Noel Baba” operasyonu sonrası İbda mensubları hakkında cezaevini yakmak ve devlet malına zarar vermekten dava açılmış ve mahkeme, başta Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu olmak üzere ağır işkenceden geçen tutuklu ve hükümlülere, saldırıyı onlar başlatmış sayarak 36 kişiye 2 sene 16 ay hapis cezası vermişti. Aradan geçen 12 senenin ardından Yargıtay tarafından onanan cezalar sebebiyle İbda mensubları tekrar tutuklanarak zindana konmuştu.

2013 yılında Yeni Akit Gazetesi’nden Murat Alan’ın JİTEM mensubu Okan İşgör’le yaptığı röportaj davanın seyrini değiştirdi. Ergenekon mahkemesinde JİTEM adına faaliyette bulunduğunu itiraf eden Okan İşgör Metris’e düzenlenen “Noel Baba” operasyonu öncesi JİTEM tarafından hapishaneye, operasyonun şartlarını oluşturmak amacıyla ‘tutuklu’ olarak gönderildiğini söylüyordu.

İşgör’ün itiraflarının Yeni Akit’te yayınlanmasının ardından, aynı davadan tutuklu bulunan Furkan Dergisi yayın kurulu üyesi Sinami Orhan ilgili mahkemeye itirazda bulunmuştu. İtiraz dilekçesine Akit’teki röportaj kupürünü de ekleyen Orhan’ın itirazını haklı bulan mahkeme infazı durdurdu ve Sinami Orhan’ı tahliye etti. Sinami Orhan’ın tahliye edilmesinin ardından, aynı davadan ceza almış 35 kişinin de mahkemeye yaptıkları infazın durdurulması talebleri kabul edilmişti.

Yenide yargılamayı kabul eden Bakırköy 3 Ağır Ceza Mahkemesi, Jandarma’dan “Noel Baba” operasyonunun görüntülerini defaetle istemesine rağmen Jandarma görüntüleri göndermemişti. Mahkeme geçtiğimiz günlerde, âdeta kendini tekzip edecek şekilde, görüntüleri seyretmeden yeniden yargılamanın devamına ama verilen hapis cezaların da infazının sürmesine dair karar almıştı.

karar.jpg

Bakırköy 3 Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu garip kararına yapılan itirazı değerlendiren Bakırköy 4 Ağır Ceza Mahkemesi infazların durdurulması kararı verdi. Mahkemenin kararıyla ilgili olarak Hukukçu Abdullah Özbek şu açıklamayı yaptı:

“Aralarında müvekkilerim Saddeddin Ustaosmanoğlu ve Sinami Orhan’ın da bulunduğu Metris İsyan Dosyasından Salih Mirzabeyoğlu ve diğer bütün sanıklar hakkında İNFAZIN DURDURULMASINA karar verilmiştir.

Bilindiği üzere mahkeme YENİDEN YARGILAMA talebimizi reddetmiş ve İNFAZIN DEVAMINA karar vermişti. Bakırköy 4. Ağır Ceza mahkemesine yaptığımız itiraz üzerine mahkeme itirazımızı YARGILAMANIN YENİLENMESİ açısından kabul etmiş ve infaz hususunu ise kanunen itiraz yetkisi dışında olduğundan reddetmişti.

Bunun üzerine 3. Ağır Ceza mahkemesine infaz hususunun ayrı olduğunu, 4. Ağır Ceza mahkemesinin yeniden yargılama kararı varken infazların devam etmesinin hukuken mümkün olmadığı gerekçesiyle yaptığımız başvuru kabul edilerek bu karar verilmiştir.”

furkanhaber

Önceki ve Sonraki Haberler