Sahurda fırında, iftarda sofrada: "Zıpkın"

Sahurda fırında, iftarda sofrada: "Zıpkın"

Mutfak kültürünün Selçuklulara kadar uzandığı Konya'da ramazan sofralarının yeni gözdesi zıpkın yemeği, lezzetiyle adından söz ettiriyor

Sahur vaktinden sonra hazırlıkları başlayan, günün ilk ışıklarıyla fırında yerini alan "zıpkın" isimli et yemeği, az bulunan et türü ve uzun pişirme süresiyle ramazan boyunca iftar sofralarına farklı bir lezzet sunuyor.

Selçuklu saraylarında gelişen, Mevlevi adap ve erkanıyla yoğrulan Konya mutfağı, 13. yüzyıldan günümüze koyduğu kurallarla klasik özellikler taşıyor.

Birbirinden lezzetli yemekleri ve zengin mutfağıyla bilinen Konya'da ramazan dolayısıyla hazırlanan yöreye özgü geleneksel lezzetler, iftar sofralarını süslüyor.

Şehir dışından gelen misafirlere ikram edilen "fırın kebabı, etli ekmek, bamya çorbası" mutfağın en lezzetli yemekleri arasında gösteriliyor. Konya mutfağının bu baş yapıtlarının yanı sıra son yıllarda lezzet avcılarının yeni gözdesi "zıpkın", sofralarda kendisine yer açtı.

- Kalabalık iftar sofralarında tercih ediliyor

Uzun süre fırında pişirilen kebap türü zıpkın, ramazan ayında iftar soflarında en çok tercih edilen yemekler arasına girdi. Dananın ''pöç'' olarak bilinen kısmından yapılan zıpkının, yedi ve üzeri kilogram et kullanılarak pişirilmesi gerekiyor. Tencere içine dizilen "pöç" adlı özel etin piştiği bu lezzet, kalabalık iftar sofralarının ana yemeğini oluşturuyor.

Özellikle et ağırlıklı yemeklerin tercih edildiği kentte, ustalar müşterilerini lezzeti yüksek bu et yemeğini yağlı olması nedeniyle tüketirken aşırıya kaçmamaları konusunda uyarıyor.

Zıpkın kebabının yapıldığı işletmenin sahibi, fırın ustası Numan Özarpa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile olarak yaklaşık bir asra yakındır fırıncılık yaptıklarını söyledi.

Fırında Konya'nın meşhur lezzetlerinden tandır kebabını yaptıklarını anlatan Özarpa, bu lezzetin yerli yabancı turistlerce en çok tercih edilen yemeklerin başında geldiğini dile getirdi.

Özarpa, pişirdikleri zıpkın yemeğine ilginin son yıllarda arttığını belirterek, şöyle konuştu:

"Dananın omurilik kısmından çıkan küçük et parçasına 'pöç' adı veriliyor. Zıpkın bu pöçten yapılır. Etin içindeki bol liften dolayı çok lezzetlidir. Fazla yenildiğinde kolesterolü olanlar için sağlık açısından sıkıntı olabilir. Fazla tüketilmesini önermiyoruz. Bunu sipariş usulü pişiriyoruz. Lezzetini tadan vazgeçemez. Müşterimiz giderek artıyor. Duyanlar, soranlar hayli fazla. Özellikle kalabalık ramazan sofralarında tercih edilen yemek oldu."

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :