Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklaması! 'İhmal' kabul edilemez

Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklaması! 'İhmal' kabul edilemez

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gaziantep'te yoğun bakım servisindeki patlamaya ilişkin son dakika açıklamasında bulundu! Koca, "Bakanlığımızın hastaneleri bilgilendirmesinin 'ihmal' olarak yansıtılması kabul edilemez" dedi

Sağlık Bakan Fahrettin Koca, Gaziantep'te yoğun bakım servisindeki patlamaya ilişkin, "Bakanlığımızın hastaneleri bilgilendirmesinin 'ihmal' olarak yansıtılması kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

Koca, "Kovid-19 tedavisinde uygun hastalarda yüksek akış oksijen kullanılması DSÖ tarafından önerilen bir yöntemdir. Yüksek akış nazal oksijen terapi cihazları DSÖ tarafından hazırlanan, pandmeide kullanılcak öncelikli cihazlar listesinde de yer almaktadır. Ayrıca Kovid-19 tedavisinde önemli yeri olan bu cihazların kullanımına ilişkin detaylar, Bilim Kurulumuz tarafından hazırlanan bakanlığımız Tanı ve Tedavi Rehberinde de yer almaktadır" dedi.

Kamu hastanelerinde çoğunlukla bu cihaz yerine yerli mekanik ventilatör kullanıldığını belirten Koca, "Yerli ventilatör cihazımızda aynı zamanda yüksek akış oksijen tedavisi yapma özelliği bulunmaktadır. Kamu hastanelerimizde bilhassa pandmei döneminde yerli ventilatör cihazı daha yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu nedenle kamu hastanelerimizin çoğunda ayrı bir cihaza ihtiyaç duymaksızın bu tür tedaviler yapılabilmektedir" açıklamasında bulundu.

Yazı cihaz kullanımına dair tedbirleri içeriyor

Dünyada ve ülkemizde yüksek akış oksijen terapi cihazlarının pandemiyle birlikte çok yoğun olarak kullanıldığının belirlendiğine dikkat çeken Koca, "Hastanelerimizde hasta yükünün arttığı son haftalarda bu tedaviye daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Koronavirüs hasta takibi yapan tüm sağlık kuruluşlarına hitaben bu cihazların kullanımında alınacak güvenlik önlemleri açısından genel bir yazı yazılmıştır" ifadelerini kullandı. 

Bakan Koca yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

İllere gönderilen genel yazımızda cihazın kullanımında yoğunluk nedeniyle eklenen personeli de kapsayacak şekilde alternatif metodlar kullanılarak eğitimin garanti edilmesi, kullanımına ilişkin talimatların ve güvenli kullanım kartlarının cihaza yakın bir yerde bulundurulması hatırlatılmıştır.  

Ayrıca karşılaşılan olumsuz durumla ilgili Sağlık Bakanlığımıza yapılacak bildirim prosedürleri tarif edilmiştir.

Bakanlığımızın görevi ve yetkisi gereği hastaneleri bilgilendirmesinin, zorlama bir yorumla 'ihmal' olarak yansıtılmasının kabul edilmesi asla mümkün değildir.

Gaziantep'te meydana gelen elim hadise hakkında Sağlık Bakanlığımız ve Savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştır. Bu vesileyle olayda hayatını kaybeden hastalarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet dileriz. 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.