Rusya'nın "Suriye'de siyasi çözüm" önerisi

Rusya'nın "Suriye'de siyasi çözüm" önerisi

SMDK üyesi Hatib: "Üç yıldan daha fazla bir süre rejimin yanında yer alan Rusya'nın, Suriye'de siyasi çözüm için çaba sarf etme konusunda ciddi olduğunu sanmıyorum"

İSTANBUL (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyeleri, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Suriye'de siyasi çözüm önerilerinin ciddi olmadığını" belirtti. 

SMDK üyesi Kasım el-Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Üç yıldan daha fazla bir süre rejimin yanında yer alan Rusya'nın Suriye'de siyasi çözüm için çaba sarfetme konusunda ciddi olduğunu sanmıyorum" dedi.

Hatib, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, Suriye'de "çatışmaların dondurulması" planıyla kısmi ateşkes sağlamaya çalıştığını, yaptığı görüşmeler sonucu da "Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) Moskova'ya veya De Mistura'nın önerilerine güvenmediğini, Temsilci'nin planının rejim, İran ve Rusya'ya hizmet ettiğini" savundu. 

SMDK üyesi Ahmed Ivad da Moskova'da ortaya atılanların ve eski SMDK Başkanı Muaz el-Hatib'in ziyaretinin "krize siyasi çözüm getirmeyeceğini" savundu.

- "Rusya'nın SMDK'ye yönelmesi gerekir"

Ivad, "Ne Moskova, ne Muaz el-Hatib ne de Staffan de Mistura, Suriye'de çözümün anahtarlarına sahip. Suriye halkının, 80 ülkenin de tanıdığı meşru bir temsilcisi var. Bu nedenle Moskova'nın siyasi bir çözümü varsa SMDK'ya yönelmesi gerek. Aksi bir durum, Moskova'nın muhalif safları bölmeye çalıştığının kanıtı olur" diye konuştu.

Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ile dün bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şam ve Moskova'nın, "De Mistura'nın çatışmaların dondurulması planını desteklediğini" söylemişti. Lavrov, Suriye hükümeti ile tüm muhalif taraflar arasında diyalog için uygun şartların oluşması gerektiğini ifade etmişti.

Rus yetkililerin Muallim'e, Cenevre barış müzakerelerine dönülmesi ve muhaliflerle koalisyon hükümeti kurulması önerisinde bulunduğu yönünde haberler çıkmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı