Rusya ve Türkiye Ayvazovski tablolarında buluşuyor

Rusya ve Türkiye Ayvazovski tablolarında buluşuyor

Yunus Emre Enstitüsü, Rusya'nın St. Petersburg kentinde ressam Ayvazovski'nin 500 tablosunu artırılmış gerçeklik tekniğiyle sergileyecek

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - İstanbul aşığı, tanınmış ressam Ivan Ayvazovski'nin 500 tablosu, Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) ev sahipliğinde Rusya'nın St. Petersburg kentinde artırılmış gerçeklik tekniği ile sergilenecek.

"Ayvazovski'nin İstanbul'u" adlı sergide piyanist Anjelika Akbar da eş zamanlı olarak bestelediği "Ayvazovski Rapsodi" adlı eserini icra edecek.

Dünyanın birçok ülkesinde Türk kültürünü ve sanatını tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlikler ve programlar düzenleyerek Türkiye ile diğer ülkeler arasında dostluğun ve kültürel bağların pekiştirilmesine katkı sağlayan YEE, bu kapsamda St. Petersburg'da önemli bir sergiyi sanatseverlerle buluşturacak.

Geçen sene Ayvazovski'nin doğumunun 200. yılı olması ve St. Petersburg Rus Müzesi'nin açılışının 120. yılı kutlamaları çerçevesinde hayata geçirilen "Ayvazovski'nin İstanbul'u" projesi kapsamında yarın yapılacak sergiye Dışişleri Bakanlığı, St. Petersburg Tarih ve Kültür Vakfı, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom da destek verecek.

Genel Sanat Yönetmenliğini Murat Öneş'in yaptığı sergide, yaklaşık 500 Ayvazovski tablosu, canlandırılmış efektle, 360 derecelik sergi sunumuyla, 5 metre yüksekliğinde ve 75 metre eninde tuval perdeler üzerinde 50 dakika süreyle izleyiciye yansıtılacak.

Artırılmış gerçeklik tekniği sayesinde ses, ışık ve animasyonun kullanılacağı sergide katılımcılar kendilerini İstanbul seyahatine çıkmış gibi hissedecek.

Rus siyasi, sanat ve iş çevrelerinden pek çok önemli şahsiyetin katılımıyla gerçekleştirilecek açılışta, besteci ve piyanist Anjelika Akbar "Ayvazovski Rapsodi" adlı eserini sunacak. Performansta, Rusya'dan viyolonsel sanatçısı Danila Popov ve Türkiye'den perküsyon sanatçısı Berkant Çakıcı da Akbar'a eşlik edecek.

- Ayvazovski'nin İstanbul sevgisi

Rus resim sanatının dünyaca ünlü ismi Ayvazovski'nin İstanbul üzerine yaptığı benzersiz resimler, dönemin insanlarını, manzaralarını yansıtma şekliyle İstanbul'un tarihine ilişkin görsel belleğini oluşturdu. Bu yönleriyle Ayvazovski, Türklerin de çok sevdiği bir ressam haline geldi.

Ressam, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde sıklıkla İstanbul'a gelip sayısız tablo yaptı. İstanbul'a uzun seyahatler gerçekleştiren ressam, üç Osmanlı padişahının hayatına tanıklık etti.

Anılarında İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu defalarca tekrarlayan, 6 binden fazla eseri bulunan Ayvazovski, üç Osmanlı sultanı tarafından sarayda ağırlanarak özel ilgi ve takdir görmesinin yanı sıra Osmanlı liyakat beratlarıyla onurlandırılan bir ressam olarak biliniyor.

- Akbar, tabloları müzik diline tercüme etti

SSCB döneminde Kazakistan'da doğan, eğitimini Rusya'da alan besteci ve piyanist Anjelika Akbar, Ayvazovski'nin tablolarını müzik diline tercüme ederek "Ayvazovski Rapsodi"sini besteledi.

"Ayvazovski'nin İstanbul’u" projesinin yöneticisi olan Akbar'ın, sergide seslendirdiği rapsodide, kendi özgün müziklerinin yanı sıra Ayvazovski'nin seyahatleri sırasında duyduğu Osmanlı müziği, Dede Efendi'nin eserleri, doğduğu Feodosya'da öğrendiği Kırım Tatar temaları, Ermeni kökeninden dolayı içinde taşıdığı Ermeni ve Kafkasya tınıları ve yaşadığı St. Petersburg'da dinlediği Rus müziklerinden ilham aldı.

- Projeye sanat ve bilim çevresi destek verdi

Çalışmaları yaklaşık 4 yıldır süren "Ayvazovski'nin İstanbul'u" projesi için, Boyut Yayın Grubu ve ONE'S Media, Ayvazovski'nin İstanbul’a ait olan tabloları başta olmak üzere dünyadan, özellikle Rusya müzelerinden ve koleksiyonerlerden toplanan 500 civarı tablonun görüntü kullanım haklarını aldı. Projeye, Türkiye ve dünyadan birçok sanat ve bilim çevresi destek verdi.

Sergi, proje kapsamında, daha önce de ressamın doğduğu Kırım'daki Feodosya Müzesi, Ermenistan, ABD ve Türkiye'de sanatseverlerle buluşmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler