Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmalar

Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmalar

Suudi Arabistanlı ekonomi uzmanı Elbuayneyn:- "Ziyaret, iki ülkenin devlet ve özel sektörleri arasındaki ilişki ile güven köprüsünü genişletti, gelecekteki ortaklık için yasal bir çerçeve belirledi"- Suudi Arabistan Ekonomi Derneği üyesi Mağlus:- "Suudi

RİYAD (AA) - FARİS KEREM - Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Rusya'ya gerçekleştirdiği ilk ziyaretin, iki ülke arasında değeri milyarlarca dolarlık ticari ve askeri anlaşmaların imzalanmasıyla sonuçlandığı belirtiliyor.

Suudi Arabistanlı ekonomi uzmanı Fadl Elbuayneyn, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile Rusya arasında, petrol fiyatlarının istikrarını sağlamak için iş birliğinin yanı sıra askeri sistemlerin satın alınması ve bunların ülkede üretilmesini öngören anlaşmaların Kral Selman'ın Moskova ziyaretinin en önemli sonuçları arasında yer aldığını ifade etti.

Söz konusu ziyaretin iki ülke arasında verimli iş birliği ve kaliteli ortaklık alanında ufuk açtığını kaydeden Elbuayneyn, "Ziyaret, iki ülkenin devlet ve özel sektörleri arasındaki ilişki ile güven köprüsünü genişletti, gelecekteki ortaklık için yasal bir çerçeve belirledi." dedi.

Elbuayneyn, açıklanan anlaşma ve mutabakat zabıtlarının gerçeğe dönüşmesi durumunda iki ülke arasındaki ortaklığın daha da derinleşmesinin beklendiğini söyledi.

- Suudi Arabistan ekonomisinin hareketlenmesi

Sivil toplum kuruluşu Suudi Arabistan Ekonomi Derneği üyesi Abdullah el-Mağlus ise Riyad yönetiminin teknoloji ve bu teknolojinin üretimini ülkesinde yapacağı, yatırımları da çekeceğine işaret ederek, böylece söz konusu anlaşmaların Suudi Arabistan'ın ekonomisinin hareketlenmesinde önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Mağlus, "Suudi Arabistan bu anlaşmalarla yatırım alanlarını çeşitlendirmek, ülkedeki gençlere iş imkanı vermek ve 2030 vizyonu çerçevesinde petrole olan bağımlılığını azaltmak için çalışıyor." diye konuştu.

Riyad ile Moskova'nın ekonomik düzeydeki ilişkilerinin, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın 2015 başlarındaki Moskova ziyaretiyle gelişme gösterdiği ifade ediliyor.

Rus Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriev, Prens Muhammed'in söz konusu ziyaretinden önce neredeyse sıfır olan Suudi Arabistan ile ortak yatırımların 10 milyar doları aştığını açıklamıştı.

Kral Selman'ın bu ziyareti sırasında, enerji, tarım, savunma sanayi ve altyapı alanları başta olmak üzere çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Bu anlaşmalardan en önemlilerinden birinin, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu ile Rus Doğrudan Yatırım Fonu arasında teknoloji için 1 milyar dolarlık yatırım fonu kurulmasını öngören mutabakat zaptı olduğu ifade ediliyor. Ziyarette ayrıca Suudi Arabistan'ın S-400 hava savunma sistemlerini satın alması konusunda anlaşmaya varıldı.

Ziyaretin önemli noktalarından birinin de iki ülkenin petrol fiyatlarının yeniden dengelenmesi kapsamındaki iş birliğinin devam etmesi olduğu kaydediliyor.

Veliaht Prens Muhammed'in daha önce yaptığı açıklamaya göre silah ithalatına senelik yaklaşık 70 milyar dolar harcayan Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu çerçevesinde silah ithalatının yüzde 50'sini ülkesinde üretmeyi planladığını belirtmişti.

Riyad yönetimi, ayrıca geçen mayıs ayında Suudi Arabistan Askeri Endüstri Şirketi kurulduğunu ve bu şirketin 2030'a kadar dünyanın en büyük 25 şirketi arasında yer almasının hedeflendiğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :