"Rus güvenlik güçleri, doping testlerine engel oldu"

"Rus güvenlik güçleri, doping testlerine engel oldu"

WADA, sistematik dopingle suçlanan Rusya hakkındaki son raporunda, dopingle mücadele yetkililerinin güvenlik güçleri tarafından engellendiğini savundu- Rusya'nın WADA yönetmeliğine uygun hareket etmediği süreçte, 736 test isteğinin geri çevrildiği bilgisi

İSTANBUL (AA) - Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), atletizm takımı, 2016 Rio Olimpiyatları'na katılamama riskiyle karşı karşıya olan Rusya'ya ilişkin yayımladığı son raporunda, dopingle mücadele yetkililerinin Rus güvenlik güçleri tarafından engellendiğini öne sürdü.

Moskova Doping Kontrol Laboratuvarı'nın akreditasyonunu askıya alan ve Rusya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (RUSADA) faaliyetlerini sürdürmesinin uygun olmayacağını belirten WADA, Büyük Britanya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (UKAD) da katkısıyla Rusya hakkında bir rapor hazırladı.

WADA, yapılan incelemelerde, askeri bölgelerde bulunan sporculardan numune almak isteyen dopingle mücadele yetkililerinin, aralarında Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) de bulunduğu güvenlik güçleri tarafından engellendiğini, sınır dışı edilmekle tehdit edildiği veya işlerinin zorlaştırıldığının görüldüğünü ifade etti.

15 Şubat-29 Mayıs 2016 döneminin incelendiği raporda, 736 test isteğinin geri çevrildiği, 455 testten 73'ünün toplanamadığı, 52 numunede karşıt analitik bulguya rastlandığı belirtildi. Rusya'nın WADA yönetmeliğine uygun hareket etmediği bu süreçte, 111 sporcunun nerede olduğu bilgisini paylaşmadığı, bunlardan 23'ünün test sonucunun da kaybolduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca sporculardan birinin doping testi esnasında kaçtığı, bir diğerinin yarış sırasında yerinin tespit edilememesi için stattan ayrıldığı, bir başka sporcunun ise doping kontrol yetkilisine rüşvet teklif ettiği gibi örnekler göze çarptı.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Konseyi, 17 Haziran Cuma günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanarak, Rusya atletlerin 2016 Rio Olimpiyatları'na katılıp katılmayacağına karar verecek.

WADA tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, "Rusya'nın dopingi desteklediği" sonucuna vardığı raporunun açıklanması sonrası IAAF, Rusya Atletizm Federasyonu'nun (ARAF) üyeliğini askıya almış ve Rus atletleri geçici olarak müsabakalardan men etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :