Rus Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine tepkiler

Rus Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine tepkiler

ESİAD Başkanı Güçlü: - "Kirli amaçlarını gerçekleştirmek isteyen güçlere karşı hem dışarıda hem içeride sağlam ve tutarlı bir duruş ortaya koymak mecburiyetindeyiz"- EGİAD Başkanı İlter:- "Olay derinlemesine araştırılmalı ve perde arkasında yer alan kim v

İZMİR (AA) - Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik silahlı saldırıyı kınadıklarını belirterek, "Kirli amaçlarını gerçekleştirmek isteyen güçlere karşı hem dışarıda hem içeride sağlam ve tutarlı bir duruş ortaya koymak mecburiyetindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Güçlü, yaptığı yazılı açıklamada, olay sonrası Türk ve Rus yetkililer tarafından yapılan açıklamaların Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceği açısından memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Saldırının açığa kavuşturulmasında tarafların iş birliği yapacak olmasını da olumlu bir durum olarak nitelendiren Güçlü, şunları kaydetti:

"Geçmişte diplomatlara yönelik teröre muhatap bir ülke olarak bu işin acısını çok çektik. Kirli amaçlarını gerçekleştirmek isteyen güçlere karşı hem dışarıda hem içeride sağlam ve tutarlı bir duruş ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Değişik yönlerden gelen terör faaliyetlerinin hedefinde olan ülkemizin bu badireleri atlatmasının yolu her şeyden önce içeride demokratik anlayış içinde sağlam bir toplumsal dayanışma sağlanmasından geçmektedir. Bu nedenle, terör örgütlerine yönelik mücadele sürdürülürken, iç barışın tüm unsurlarıyla tesisine dönük gayretlerin de duraksamadan devamı gerek. ESİAD camiası olarak bu menfur olayı tekrar kınıyor, Büyükelçinin ailesine ve Rus halkına başsağlığı diliyoruz."

- "Olayın vahameti büyük"

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Aydın Buğra İlter de Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecine girdiği bir dönemde yapılan bu hain saldırıyı kınadığını ve olayın vahametinin büyük olduğunu ifade etti.

İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde büyük çaba gösteren Büyükelçi Karlov'un ölümünden büyük üzüntü duyduklarını belirten İlter, Karlov'un ailesine ve Rus halkına başsağlığı diledi.

Tüm dünyanın bıçak sırtı bir süreçten geçtiğine işaret eden İlter, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Olay derinlemesine araştırılmalı ve perde arkasında yer alan kim varsa adalete teslim edilmelidir. Rusya ile ilişkilerimiz, hem geçmiş dönemde yaşadıklarımızdan hem de komşumuz olması itibariyle önemlidir. Bu olay ister bağımsız bir eylem olsun isterse terör örgütlerinin organize ve planlı bir eylemi olsun mutlaka araştırılmasını ve aydınlatılmasını istiyoruz. Dünyayı saran bu terör belası dünya devletlerinin el ele vermesiyle ve iş birliğiyle kökünden çözülecektir. Bu belayla ancak uluslararası hukuk çerçevesinde mücadele ederek sonuca ulaşabiliriz. Terörizmin uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en ciddi tehdit olduğu anlaşılmalıdır."

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı Zekeriye Hazırbulan da Karlov’a yapılan saldırıyı kınadıklarını, burada amacın Türk-Rus dostluğuna darbe vurmak olduğunu ifade etti.

Hazırbulan, Türk-Rus ilişkilerinin normalleştiği dönemde böyle bir olayın meydana gelmesinin manidar olduğunu, ancak kimsenin bu saldırılardan medet ummaması gerektiğini kaydetti.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol da iki yıl önce Rusya’nın onur konuğu olduğu çocuk şenliğinde konuk ettikleri Karlov’un hain bir saldırıda öldürülmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Karlov'un ailesi ve Rus halkına başsağlığı dileyen Şenol, "Türkiye ve Rusya arasında son dönemde iyi yönde gelişen ilişkileri bozmaya yönelik bu saldırıyı nefretle kınıyorum. İki ülke arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik provokasyon amaçlı bu saldırı amacına ulaşamayacaktır. Tüm Gaziemirliler adına Rus halkına ve dostlarımıza başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :