Rus Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi

Rus Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi

İHKİB Başkanı Tanrıverdi:- "Moskova'dan yapılan açıklamalardaki sağduyu nedeniyle Rusya'ya teşekkür ediyorum"- İSTİB Başkanı Kopuz:- "Suikast Türk-Rus ilişkilerini hedefledi"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin, "Moskova'dan yapılan açıklamalardaki sağduyu nedeniyle Rusya'ya teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Rus Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi nedeniyle bir mesaj yayımlayan Tanrıverdi, saldırıyı şiddetle ve nefretle kınadığını bildirdi.

Başta büyükelçinin ailesi olmak üzere tüm Rusya halklarına baş sağlığı dileyen Tanrıverdi, şunları kaydetti:

"Rusya, Türkiye'nin en büyük komşusu olmanın yanında en önemli ticari partnerlerinden biri konumunda bulunuyor. Hain saldırıyı iki büyük komşunun ilişkilerini bozmaya yönelik planın bir parçası olarak değerlendiriyorum. Ülkelerimiz bu oyuna gelmeyecek kadar sağlam komşuluk ilişkilerine sahip. Rusya'nın da saldırıyı planlayanların gerçek niyetini bildiği anlaşılıyor. Moskova'dan yapılan açıklamalardaki sağduyu nedeniyle Rusya'ya teşekkür ediyorum.

Olayın iki ülke ilişkilerine yönelik provokatif bir saldırı şeklinde değerlendirilmesi, ülkelerimizin kardeşliğine sıkılan kurşunların perde arkasındaki güçlerin açığa çıkarılacağı yönündeki inancımızı artırıyor. Bu inançla suikastın en kısa sürede hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde aydınlatılmasını ümit ediyorum."


-"Suikast Türk-Rus ilişkilerine yapıldı"


İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz ise suikastın Türk-Rus ilişkilerini hedeflediğini belirtti.

Saldırının, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin olumlu bir sürece girdiği bir dönemde ve Suriye hakkındaki toplantının hemen öncesinde gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını vurgulayan Kopuz, şu açıklamalarda bulundu:

"Daha önce de uçak kriziyle aramızı bozmaya çalışmışlardı. Benzerini yapmaya çalıştılar ama bu sefer başarısız oldular. Her iki ülke de sağduyulu davrandı ve bu oyunu bozdu. Suikasttan sadece birkaç saat sonra her iki tarafın da yaptığı açıklamalar oyunun tutmadığının en açık göstergesidir. Bu alçakça ve haince saldırıyı nefretle kınıyorum.

İnsanları kahpece arkalarından vuran bu hainleri lanetliyorum. En kısa zamanda bu kukla suikastçı yönlendirenlerin ortaya çıkarılacağına ve tarih önünde hesabının sorulacağına inancım tam. Değerli diplomat Andrey Karlov'un kederli ailesine ve Rus halkına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum."

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca da Büyükelçi Karlov'un hayatını kaybetmesinden dolayı derin bir üzüntü içerisinde olduklarını dile getirdi.

Eyyüpkoca, "Sayın Karlov'un ailesine, yakınlarına, Rusya halkına ve Rusya Federasyonu devletine baş sağlığı dileklerimizi sunuyoruz. İki ülke arasındaki dostluğu ve yakın ilişkileri hedef alan bu menfur ve alçak saldırıyı yapanları ve yaptıranları nefretle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.


- "Türk ve Rus halklarının ortak sağduyusuna güveniyoruz"


Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) ve Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, söz konusu saldırıdan derin bir üzüntü duyduklarını aktararak, Karlov'un Türkiye ile Rusya arasında yakın zamanda yeniden canlanan ilişkilerin güçlenmesinde etkin rol oynayan değerli bir devlet adamı olduğunu kaydetti. Dalgakıran, şu açıklamalarda bulundu:

"Türk ve Rus halklarının ortak sağduyusuna güveniyor, iki ülke arasındaki köklü ilişkileri hedef alan bu hain saldırının gerçek sorumlularının en yakın zamanda ortaya çıkarılacağına yürekten inanıyoruz. Türk makine sektörü olarak; Sayın büyükelçinin yakınlarına, değerli bir diplomatını kaybeden Rusya Federasyonu'na ve tüm Rus halkına taziyelerimizi sunuyoruz."


-"Türkiye'nin birlik ve beraberliğini bozamayacaklar"


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de bir kınama mesajı yayımladı. GYODER'in son dönemde artan terör olayları ve Rus Büyükelçi Karlov'a yönelik suikastle ilgili açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde son dönemde yaşanan, TSK mensupları, emniyet ve vatandaşlarımıza yönelik hain terör saldırılarından büyük üzüntü duyuyoruz. Vatanımızın ve milletimizin güvenliğini sağlamak için görev yapan kahraman güvenlik güçlerimizi hedef alan bu saldırıları esefle kınıyor ve lanetliyoruz. Alçakça düzenlenen saldırılarda şehit olan tüm askerlerimiz, polislerimiz ve vatandaşlarımıza rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve şehit ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Bu zorlu dönemde millet olarak, Türkiye'yi hedef alanların karşısında, birlik beraberlik içinde ve her zamankinden daha kararlı duracağız. Bu terör saldırıları ile Türkiye'nin birlik ve beraberliğini bozamayacaklarına dair inancımız tamdır.

Türkiye ve Rusya arasında, uçak kazasının ardından yaşanan derin krizin atlatılması için büyük çaba gösteren Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a yapılan akıl almaz saldırıyı kınıyor, Rus halkına en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler çok köklü temellere dayanmaktadır. İki ülke, çok zorlu dönemlerden çıktı ve bu dönemden de yine birlikte çıkacaktır. Bu olayın sağduyu ile çözüleceğine ve iki ülke arasında güçlenen iş birliğini engellemeye çalışan sorumluların en kısa sürede ortaya çıkarılacağına inanıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :