"Ruanda'da İslamiyet en hızlı yayılan din"

"Ruanda'da İslamiyet en hızlı yayılan din"

Ruanda Müftüsü Hitimana:- "Ruanda'da Müslümansanız gururlusunuzdur. Müslümanların soykırımdaki tarafsız ve merhametli tutumu bunu sağladı"- "Kigali'de sadece bir kilisede 3 bin kişi katledildi ama hiçbir cami katliama karışmadığı gibi mazlumlara barınak o

KİGALİ (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Ruanda Yüksek İslam Konseyi tarafından 5 yıllığına Ruanda Müftüsü seçilen Şeyh Salim Hitimana, ülkesinde İslamiyetin hızla yayıldığını ifade ederek, "Ruanda'da Müslümansanız gururlusunuzdur. Müslümanların soykırım esnasındaki tarafsız ve merhametli tavrı bunu sağladı." dedi.

Hafta başında Ruanda Müftüsü olarak göreve başlayan Hitimana, Ruanda'da 1994'te yaşanan soykırımdan bugüne kadar Müslümanların durumuyla ilgili, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ruanda'daki resmi istatistiklere göre Müslüman sayısının 320 bin civarında görünmesine rağmen gerçek rakamın bunun çok üstünde olduğunu belirten Hitimana, Ruanda İstatistik Kurumu ile konuya ilişkin görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

Ülkesinde 1994'te yaşanan soykırımından sonra Hıristiyanların hızla İslama geçtiğini aktaran Hitimana, Müslüman olanların isimleri değişse de nüfusta eski adlarının durması nedeniyle gerçek sayının resmi rakamların çok üstünde olduğunu düşündüklerini kaydederek şöyle devam etti:

"Fakat o zaman isimleri örneğin, 'Joseph' olan biri ismini 'Yusuf' olarak değiştirse de hala resmiyette ilk isimleri yazıyor. Dolayısıyla, biz bunları da göz önüne aldığımızda Ruanda’da 1,5 milyon Müslüman yaşıyor."

Hitamana, Ruanda'da, birkaç ay içinde 800 binden fazla kişinin öldürüldüğü Tutsi azınlığa yönelik soykırımda Müslümanların hiçbir şekilde taraf tutmadığını, yaralanan ve zor durumda olan herkese kapılarını açarak her türlü yardımda bulunduğunu anlattı.

Ruanda'nın doğu bölgesinde yer alan Mugesera Gölü'nün karşı yakasında 1994 soykırımından kaçan binlerce Tutsi'nin yardımına Müslümanların koştuğunu vurgulayan Hitimana, "Müslümanlar katliamdan kaçanları küçük kanolarla aldılar ve gölün karşı tarafına geçirdiler. Kendilerini camilerde misafir edip yaralarını iyileştirdiler. Onlara barınacak yer ve yiyecek verdiler. Soykırıma uğrayanlar Müslüman değildi ama biz dinimizin ve inancımızın gereğini yaptık. Soykırımdan kaçan bu kişilerin çoğu Müslümanların tutumundan etkilenerek Müslüman olmayı tercih ettiler." diye konuştu.

- "Hiçbir cami katliama karışmadı"

Hitimana, başkent Kigali'de de Müslüman azınlığın Hutu katliamından kaçan Tutsileri camilere ve evlerine alarak koruduğunu belirterek şunları söyledi:

"Olaylardan sonra, Ruanda'da başa geçen yeni yönetim, Müslümanların soykırım esnasındaki tutumunu överek soykırım esnasında tarafsız kaldıklarını ilan etti. Kiliselerin birçoğu katliama karıştı. Kigali'de sadece bir kilisede 3 bin kişi katledildi ama hiçbir cami katliama karışmadığı gibi mazlumlara barınak oldu."

Ülkesinde Müslüman azınlığı saygıyla bakıldığını aktaran Hitimana, "Ruanda'da Müslümansanız gururlusunuzdur. Müslümanların tarafsız ve merhametli tavrı bunu sağladı." dedi.

- "Kapasitemiz yetersiz kalıyor"

Müftü Hitimana, ülkesinde İslami merkezlerin ve eğitim kurumlarının yetersiz kaldığını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Yeni Müslüman olan kardeşlerimize maalesef sadece bir ay dini eğitim verebiliyoruz. O kadar çok insan Müslüman oluyor ki, gerçekten yetişemiyoruz. Daha geçtiğimiz aylarda ülkemizin doğusunda bir kiliseye mensup 5 bin kişi İslama geçti. Ama yeterli imkanlarımız ve yerimiz olmadığı için onlara, ormanlık alanda ağaçların altında dinimizi anlatıyoruz. Eğer herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa, şu an yaklaşık 12 milyon nüfusu olan Ruanda halkının yarısının 2025'e kadar Müslüman olacağını tahmin ediyoruz."

Öte yandan Hitimana, başkent Kigali'de 68, ülke genelindeyse toplam 675 cami bulunduğu bilgisini paylaşarak, mevcut rakamın, kapasitenin ve ihtiyacın altında olduğuna işaret etti.

Türkiye başta olmak üzere bütün İslam dünyasına çağrıda bulunan Hitimana, "Burada yeni Müslüman olan kardeşlerimize dinimizi anlatacak eğitimcilere, eğitim merkezlerine, okullara ve bu süreci iyi bir şekilde yürütecek sisteme ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA ve İHH başta olmak üzere Türk yardım kuruluşlarının ülkesine halihazırda yardımlar yaptığını hatırlatan Hitimana, "Ruanda'da hiçbir güvenlik sorunu yok. Diyanet İşleri Başkanlığının buraya eğitimci göndermesini talep ediyoruz. Diğer kuruluşlar da dinimizi anlatacak yer sorunumuza çare bulabilir. Bizimle iletişime geçsinler." çağrısında bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler