"Ritim" ile sosyal hayata katılıyorlar

"Ritim" ile sosyal hayata katılıyorlar

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde engellilerin sosyal hayata katılımını sağlamak amacıyla kurulan ritim grubu, çeşitli illerde konserler vermeye hazırlanıyor- İzmit Belediye Başkanı Doğan:- "Bu ekip, bu yıl Türkiye çapında konserler verecek. Biz, birçok faaliye

KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - İzmit ilçesinde zihinsel engellilerin sosyal hayata katılımını sağlamak amacıyla kurulan ritim grubu, çeşitli illerde konserler verecek.

İzmit Belediyesince açılan ve 5 yıldır devam eden Engelsiz Ritim Kursu'na giden engelliler, bir yandan "ritimle terapi" olurken diğer taraftan da sosyal hayata katılmanın mutluluğunu yaşıyor.

Belediye Başkanı Nevzat Doğan, engelli dostu bir belediye olduklarını belirterek, kentin imarında, yeni yapılan kaldırımlarda parklarda ve binalarda engellileri göz önüne alan düzenlemeler yaptıklarını vurguladı.

Belediye binasını da engelsiz hale getirdiklerini aktaran Doğan, özellikle şehirdeki kurum ve kuruluşların da bu bilince ulaşmaları için etkinlikle eğitimler ve seminerler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

-"Onların mutluluğu bizim mutluluğumuz"

Doğan, bu çalışmaların yanında engellilerin sosyal hayata katılmaları için kurslar düzenlediklerine işaret ederek, şunları söyledi:

"Engellilerimize yönelik özellikle istihdam günleri de yapıyoruz. Engellerin iş hayatına katılmalarını önemsiyoruz. Daha doğrusu hayatın her yerinde engelleri kaldırmaya gayret ediyoruz. Bir yandan sanatsal faaliyetler yapıyoruz. Ritim kursumuzun bu yıl 5'incisini düzenliyoruz. Her yıl bu kurslarımız devam ediyor. Bu arkadaşlarımız birçok yerde de konserler veriyor. Çok tatlılar, çok sevimliler. Çoğu zihinsel engelliler ve bizler onlarla çok iyi bir ekip oluşturduk. Yaklaşık 30 evladımız engelsiz ritim kursu sayesinde hem hoşça bir vakit geçiriyorlar hem de sahipsiz olmadıklarını hissediyor."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği hedefler doğrultusunda biz bu çalışmaları yaptıklarını ifade eden Doğan, "Engelli dostu bir Cumhurbaşkanımız var. Böyle bir bakış açısında devletlerinin yukarıdan aşağı, belediyelerine kadar nasıl onlara sahip çıktıkları hissedilmiş oluyor. Bu ekip, bu yıl Türkiye çapında konserler verecek. Bizim birçok faaliyetimizin başlangıcını onlarla yapıyoruz. Onların mutluluğu bizim mutluluğumuz." dedi.

Doğan, engelli çocuğu olan ebeveynlerin büyük sıkıntılar yaşadığını, onlarla ilgili sosyal faaliyetleri hayata geçirmenin kolay olmadığını belirterek, ailelere psikolojik destek sağlamaya çalıştıklarını ve evlatlarının mutlu olduklarını görmelerini sağladıklarını anlattı.

- "Vurmalı çalgılarla negatif enerjilerini dışarıya atmalarını sağlıyoruz"

Kurs öğretmeni Ahmet Murat Bizel, kursun 5 yıl önce özel durumları olan çocuklara yönelik açıldığını bildirdi.

Vurmalı çalgılarla engellileri terapi etmeyi amaçladıklarını vurgulayan Bizel, şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak burada hedeflediğimiz asıl kazanım bu müzik kursu değil, vurmalı çalgıları gerçek anlamda bir enstrüman olarak kullanarak burada davranış edinme, sosyal yaşantılarında birey olarak kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri hem de daha rahat hareket edebilmeleri imkanını sağlamak için burada egzersizler yapıyoruz. Aynı zamanda vurmalı çalgılarla negatif enerjilerini dışarıya atmalarını sağlıyoruz. Bu anlamda velilerimizle de çok güzel bir iletişim kurduk. Onlarla da söyleşiler yapıyoruz. Bu anlamda Belediye Başkanımız Nevzat Doğan bütün imkanlarını bize sunuyor."

Bizel, 5 yılda kurstan 300 engellinin faydalandığına işaret ederek, kursa katılan engellilerde her anlamda olumlu gelişmeler gördüklerini, kendi aralarındaki iletişimlerinin de kuvvetlendiğini aktardı.

Kursiyerlerden Emir Aktaş, ritim kursunda davul çaldığını, daha önce de folklor, piyano ve hentbol eğitimi aldığını belirtti.

Kurslara katılmayı sevdiğini anlatan Aktaş, "Ritim kursuna 5-6 yıldır geliyorum. Kurslar güzel geçiyor. Daha önce konser de verdik." dedi.

Görkem Erdem de kursta güzel vakit geçirdiklerini, darbuka çaldığını, öğretmenini çok sevdiğini dile getirdi.

Nadide Karahasanoğlu, zamanının büyük bir bölümünü kursta geçirdiğini, yeni arkadaşlıklar edindiğini belirterek, davul çalmayı öğrendiğini, tiyatro ve gitar kurslarına da katılmayı planladığını söyledi.

Ayten Hatice de daha önce gitar kursuna da gittiğini, müzikle uğraşmayı sevdiğini vurgulayarak, ritim kursunda da güzel şeyler öğrendiğini bildirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :