Restoran ve lokantalar ne zaman kapılarını açacak? Şartlar neler olacak?

Restoran ve lokantalar ne zaman kapılarını açacak? Şartlar neler olacak?

Önümüzdeki hafta açıklanması beklenen hijyen genelgesini sağlayan otel ve restoranların 27 Mayıs'ta kapılarını açması bekleniyor. Verilen bu tarihin yanı sıra gerekli şartların da yerine getirilmesi gerekiyor. Yeni dönemde hizmet tarzı da değişiyor.

İki aydan uzun süredir faaliyette olamayan lokantaların ne zaman açılacağı, vatandaşlar ve lokanta sahipleri tarafından merakla bekleniyor.

İçişleri Bakanlığı koronavirüs ile mücadele kapsamında, lokantalarda sadece paket servis ve gel al hizmetine izin veriyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinesinde hazırlanan normalleşme planında 11 mayıs tarihinden itibaren restoran, kafe ve lokantaların şartları karşılaması için çalışmaların başlatılmasına karar verilmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da hijyen çalışmalarını belgelendirebilmek, bu belgeyi uluslararası arenada sunmak amacıyla Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı'nı hazırladı. Yeme - içme sektörüne de verilecek sertifikayı alan işletmeler bakanlığın sitesinden de duyurulacak.

Sertifikasyona göre restoranlar şu kriterleri uygulayacak:

* Masalar arası en az 1.5 metre, sandalyeler arasında ise 60 cm mesafe bırakılacak.

* Yemek masaları ve mobilyaları, masa üstü ekipmanlar her müşterinin ardından alkol bazlı ürünler ile temizlenecek.

* Masa üzerinde tek kullanımlık tuzluk, biberlik, peçetelik yer alacak. Mutfaklar temizlik protokolüne sahip olacak düzenli kayıt altına alınacak.

* Gıda girdi kabul, hazırlık, işleme ve servis-sunum proses basamaklarına istinaden uygulanması gereken gıda güvenliği gereklilikleri tanımlanacak.

* Her gün numuneler alınacak ve incelenecek.

* Personele koruyucu kıyafet verilecek ve her gün ateşi ölçülecek."

Etiketler :