Biyogaz Firmalarının Atıkları Çevre Felaketine Yol Açtı: Köylüler İsyanda

Biyogaz Firmalarının Atıkları Çevre Felaketine Yol Açtı: Köylüler İsyanda

Ankara'nın Polatlı ilçesinde biyogaz enerji üreten firmalar, atıklarını tarlaya döküyor. Yer altı sularına karışan atıklar Polatlı'nın köylerindeki içme suyunu etkilerken, halk sağlığını da tehlikeye atıyor.

Polatlı'nın Karailyas köyünde, biyogaz enerji üreten firmaların hayvan atıklarını işledikten sonra oluşan kimyasal artıkları tarlalara bırakması, çevre felaketine yol açıyor. İşleri biten firmaların bu atıkları kaçak olarak boşaltması sonucu oluşan siyah renkteki göletler, bölgedeki köylüler için ciddi bir tehlike haline gelmiş durumda. İlk başlarda petrolü andıran bu siyah göletler, kötü koku ve sivrisineklerle dolu, yaklaşılmaz hale gelmiş durumda.

Polatlı'da Biyogaz Firmalarının Atıkları Çevre Felaketine Yol Açtı: Köylüler İsyanda

İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yapılan açıklamalarda, köylülerin firmalara verilen cezaların yetersiz olduğunu belirttikleri görülüyor. Özellikle son iki yıl içinde Karailyas köyünde içme suyunun tadının değiştiği ifade edilirken, çevre felaketinin önlenmesi için yetkililere çağrı yapılıyor.

Muhtar Recep Demirel, tarlalara bırakılan kimyasal ve hayvansal atıkların yer altı sularına karıştığını belirterek, sağlık risklerine dikkat çekiyor. Demirel, "Bir araba kaza yapıp onun içine düşmüş olsa bütün insanlar çıkamaz ve ölür. Bu sinek üreten bir fabrika diyelim. Yakında yaz gelecek. Yaz geldiği zaman bir ve 1,5 metre hayvan pisliği kurumayacak. Kokudan her türlü mikrop üretecek" diyor.

Polatlı'da Biyogaz Firmalarının Atıkları Çevre Felaketine Yol Açtı: Köylüler İsyanda

Biyogaz enerji üreten firmaların atıklarını maliyeti düşürmek adına kurutmadığını ve kolay yoldan tarlalara bıraktığını belirten Demirel, gelecekteki tehlikelere dikkat çekiyor. "İçine bir girsen kesinlikle kurtuluşu yoktur. Fabrikalar para kazanacak diye sağlığımızdan olmak istemiyoruz" şeklinde konuşuyor.

Atıkların bırakıldığı tarlalarda oluşan göletlerin tehlikelerine dikkat çeken Demirel, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Buradan geçen bir çocuk düşmüş olsa buradan kurtulması imkansız. Bunun sorumlusu kim olacak? Döken firma arayacak mı? Koyup gidecek. Hemen yan taraflarda kanallar var. Buradan kanala, kanaldan Sakarya Nehri'ne geçiyor. Yer altı sularına geçiyor. Bu da bir tehlike. Yer altı suyunu biz görmüyoruz ama bu kimyasal görmüş artık. Zamanla içme sularını etkileyecek."

Polatlı'da Biyogaz Firmalarının Atıkları Çevre Felaketine Yol Açtı: Köylüler İsyanda

Besicilikle uğraşan köylülerden Ali Ünal da durumu endişe verici buluyor. "Burada 5-6 fabrika var. Sürekli buralara bundan döküyorlar. Buraların derinliği 3 metreden aşağı hiç değil. Güvenlik olarak tel hiç çekmiyorlar. Yazın sinek ve kokudan biz burada duramıyoruz. Hayvanlarımız hasta oluyor" ifadelerini kullanıyor.

Firmaları şikayet ettiklerinde sadece ceza yazıldığını belirten Ünal, atıkları bırakan kamyon şoförleri ile de tartışmaların ve kavgaların yaşandığını aktarıyor. Bölgede eskiden kullanılan bir yer altı kaynağı olduğunu söyleyen Ünal, "Şu an içemiyor hayvanlar pislikten dolayı. Keçilerin 3-4 tanesi böyle havuza girdi, bataklıktan öldü. Kimse gelip müdahale edemiyor. Bunun içine girme şansın yok. En az 2 metre derinliği var bunların. Oradaki havuzu öyle bir doldurmuşlar ki yağmur yağsa taşacak" diye konuşuyor.

Polatlı'da Biyogaz Firmalarının Atıkları Çevre Felaketine Yol Açtı: Köylüler İsyanda

Karailyas köyü sakinleri, çevre felaketine "dur" denilmesi için yetkililerden çözüm bekliyor. Bölgede Enerbes, Polfer, Padaş Enerji ve Askoç firmalarının hayvansal atıktan biyogaz enerji ürettiği biliniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.