Paris'in yüksek sosyetesi başkent sahnesine konuk olacak

Paris'in yüksek sosyetesi başkent sahnesine konuk olacak

Offenbach'ın Paris'in yüksek sosyetesini hicvettiği, coşkulu danslarla dolu opereti "Paris Hayatı" 31 yıl sonra Türk seyirciyle buluşacak - Eseri sahneye koyan Tamer:- "Türkiye'de daha önce 1986'da İstanbul'da Devlet Opera ve Balesince sahnelendi. Biz ese

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Operet dünyasının baş yapıtlarından sayılan Jacques Offenbach'ın Paris'in yüksek sosyetesini hicvettiği, coşkulu danslarla dolu eseri "Paris Hayatı", 31 yıl sonra Türkiye'de seyirciyle buluşacak.

Eseri sahneye koyan Zeynep Tamer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Devlet Opera ve Balesince (ADOB) izleyiciyle buluşturulacak iddialı yapımlarından birinin, Türk seyircisinin de yakından tanıdığı Fransız operetinin yaratıcısı Offenbach'ın ünlü eseri "Paris Hayatı" olduğunu söyledi.

Paris Hayatı'nın, Offenbach'ın canlı, şakacı, keyifli operetlerinden olduğunu ifade eden Tamer, Paris yüksek sosyetesinin hicvedildiği eserin ilk kez 1866'da Paris'te sahnelendiğini anlattı.

Tamer, "Türkiye'de daha önce 1986'da İstanbul'da Devlet Opera ve Balesince sahnelendi. Biz eseri yıllar sonra ilk kez Ankara seyircisiyle buluşturacağız. Opera Sahnesinde yarın akşam prömiyerini gerçekleştireceğimiz Paris Hayatı, coşkulu dansları ve enerjik müziği ile Ankara seyircilerimize değişik, sıra dışı ve keyifli gece yaşatacak." dedi.

Operette şehre turist olarak gelen İsveçli Baron ve Barones üzerinden Paris'in uçarı, gösterişli, abartılı yaşamının anlatıldığını dile getiren Tamer, baskıcı bir aileden gelen, katı kurallarla büyütülmüş bir baronun bu gösterişli, eğlenceli, uçarı hayatın içinde kendini kaybedişinin hikayesinin yer aldığını söyledi. Tamer, şunları kaydetti:

"Eserin içinde mizahi yollu eleştiriler, hicivler olduğu gibi daha çok da neşeli, keyifli sahneler var. Amacım seyircilerimize günlük koşuşturmalarından bir mola verdikleri bu iki saat içinde, tasalarını unutturacak, yeni bir güne keyifli ve umut dolu başlatacak duygular aktarmak. Seyircilerimiz bu eserde danslarla süslenmiş renkli, keyifli, eğlenceli, coşku dolu sahneler bulacaklar. 1986 yılında klasik biçimi ile yani 1866 yılı baz alınarak sahnelendiğini tahmin ediyorum. Benim yorumumda farklılıklar var. Oyun içindeki 'Brezilyalı' karakteri Brezilya takımının menajeri olarak aldım ve eseri Brezilya futbol milli takımının dünya şampiyonu olduğu 1970 yılında geçirdim. Futbol takımı ve amigo takımı ile birlikte gelen Brezilyalı menajer, birinci sahnenin sonuna renk katarken eserin finali de yine takımın partisinin eğlencesi ile son buluyor. "


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :