'Panama belgeleri'nde 214 bin yeni kayıt yayınlandı!

'Panama belgeleri'nde 214 bin yeni kayıt yayınlandı!

42 binden fazla şirket ve şahsın bilgilerinin yer aldığı listede İngiltere, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Fransa, Alman'nın yanısıra Türkiye'den de 101 şirket, 684 şahıs ve 21 aracı şirkete ait kayıtlar da bulunuyor.

Dünyanın en büyük "off-shore" hukuk danışmanlık şirketlerinden Panama merkezli Mossack Fonseca’dan sızdırılan Panama belgelerine 214 bin şirkete ait yeni kayıtlar eklendi.

TÜRKİYE'DEN 101 ŞİRKET

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) internet sitesinde ülkelere göre arama yapılabilen veri bankası formatında yayımlanan kayıtlarda İngiltere'den 17 bin, Rusya'dan 11 bin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 8 bin, ABD'den 6 bin, Fransa'dan 304, Almanya'dan 200 şirket ve Türkiye'den 101 şirket, 684 şahıs ile 21 aracı şirketin bilgileri var.

Öte yandan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu’nun (ICIJ) veri tabanında adı geçen hiçbir kişi, şirket veya kurumun kanunları çiğnediğini veya kanuna aykırı davrandığını öne sürme veya ima etme niyetleri olmadığı uyarısıyla yayımlanadığı listede offshore şirket ve fonlarının işlevsellikleri olduğunu belirttiler.

BELGELERİ SIZDIRILAN ŞİRKET KENDİNİ SAVUNDU

Belgeleri sızdırılan Mossack Fonseca da şirketi kendilerine hiçbir suçlama yöneltilmediğini, yasadışı bir iş yapmadıklarını ve bilgisayar korsanlığının kurbanı olduklarını savunuyor. 11.5 milyon belgeden oluşan 2.6 terabaytlık veri tabanı ilk olarak geçen yıl Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung’a verilmişti. Gazete belgeleri ICIJ’la paylaşmış, yüzlerce gazeteci üzerinde çalışmıştı.

1977'DEN 2015'E...

Hong Kong, İngiliz Virgin Adaları, Panama ve Nevada gibi "vergi ve gizlilik" cenneti olarak bilinen bölgelerde kurulan paravan şirketlerin gerçek sahiplerinin isimlerine de yer verilen belgeler, Mossack Fonseca'nın 1977'den 2015'in sonuna kadar tuttuğu kayıtlara dayanıyor.

Yeni kayıtlarda ayrıca Mossack Fonseca ile müşterileri arasında aracılık yapan bankaların ve diğer şirketlerin bilgileri bulunuyor. ICIJ'nin yaklaşık 11,5 milyonu bulan belgelerin geri kalan kısmını peyderpey yayımlamaya devam etmesi bekleniyor.

İLK BÖLÜM SES GETİRMİŞTİ

Panama belgelerinin 3 Nisan 2016'da yayınlanan ilk bölümü, 12 devlet başkanı ve 143 politikacıyı içermesi nedeniyle birçok ülkede yolsuzluk soruşturmalarının açılmasına ve bazı üst düzey istifalara sebep olmuştu.

Belgelerde adı geçen İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson, sızıntının ardından başlayan protestolar sonucu istifa etmişti. İngiltere Başbakanı David Cameron da 2009-2015 döneminde elde ettiği gelir ve ödediği vergilerin kayıtlarını kamuoyuyla paylaşmak zorunda kalmıştı.

Diğer taraftan, belgelerde yakın arkadaşlarının isimleri de geçen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sızıntıyı "Rusya'yı istikrarsızlaştırma çabaları" olarak nitelendirmişti.