Pakistan'dan Nükleer Tedarikçiler Grubu'na üyelik başvurusu

Pakistan'dan Nükleer Tedarikçiler Grubu'na üyelik başvurusu

İSLAMABAD (AA) - Pakistan'ın Nükleer Tedarikçiler Grubu'na (NSG) üye olmak için resmi başvuruda bulunduğu bildirildi.Pakistan Dışişleri Bakanlığından...

İSLAMABAD (AA) - Pakistan'ın Nükleer Tedarikçiler Grubu'na (NSG) üye olmak için resmi başvuruda bulunduğu bildirildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Pakistan, barışçıl nükleer uygulamalar için NSG kontrolündeki mal ve hizmetleri tedarik edebilecek insan kaynağına, uzmanlığa ve yeteneğe sahiptir." denildi.

Açıklamada, Pakistan'ın resmi başvuru mektubunu gönderdiği belirtilerek, NSG'nin gruba katılım başvurusu yapan ülkeleri ayrımcılık yapmadan değerlendirmesinin önemine işaret edildi.

NSG, 48 ülkeden oluşan uluslararası bir yapı. Hedefi ise sivil nükleer teknoloji ticaretinin askeri amaçlar için kullanılmasını önlemek. Grubun üyeleri aynı zamanda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) üyesi. Her ne kadar NSG'nin yeni üyelere kapısı açık olsa da NPT'ye taraf olmayanların bu gruba üye olması son derece zor. Hindistan ve Pakistan ise henüz NPT'ye imza atmış bulunmuyor.

Pakistan, Hindistan'ın bu gruba üyeliği halinde kendisinin de üye alınmasını istiyor. Buna gerekçe olarak da Hindistan'ın NSG üyesi olması halinde diğer ülkelerle nükleer teknoloji alışverişi yapabileceğini ve bu teknolojiyi Pakistan'a karşı barışçıl olmayan nükleer çalışmalarında kullanabileceği savını öne sürüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :