Pakistan'daki şiddetli yağışlar

Pakistan'daki şiddetli yağışlar

Pakistan'da son bir ay içindeki şiddetli yağışların neden olduğu toprak kayması, su baskınları ve heyelanlar sonucu yaşanan can kayıpları ve meydana gelen hasar hayatı olumsuz etkilerken, her yıl yaşanan bu tablonun önüne geçilmesi için uzun vadeli önleml

İSLAMABAD (AA) - Pakistan'da son bir ay içindeki şiddetli yağışların neden olduğu toprak kayması, su baskınları ve heyelanlar sonucu yaşanan can kayıpları ve meydana gelen hasar hayatı olumsuz etkilerken, her yıl yaşanan bu tablonun önüne geçilmesi için uzun vadeli önlemler alınması gerektiği belirtiliyor.

Ülkenin kuzey ve kuzeybatısında etkili olan şiddetli yağışların neden olduğu toprak kayması, su baskınları ve heyelanlar son üç haftada 200'den fazla can aldı.

Azad Keşmir ve Hayberpaktunhuva eyaletleri ile Gilgit Baltistan bölgesi yağışlardan en çok etkilenen yerler olurken yağış ve sel bin 500 evin hasar görmesi veya yıkılmasına yol açtı.

Önceki yıllarda da aynı felaketi yaşayan Pakistan'da trajedi yaşandıktan sonra önlemler almaya girişilmesi, ölüm oranlarının ve hasarın bu denli yüksek olmasının ana nedenleri arasında gösteriliyor.

Geçen hafta sonu şiddetli yağışın düştüğü ve taşkınların yaşandığı Peşaver kenti de felaketin sonuçlarının en açık biçimde görüldüğü yerlerden.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinin Batatel ilçesinde etkili yağışların ardından ilçeden geçen Bara Nehri'nin taşmasıyla meydana gelen sel neticesinde ilçenin iki yakasını bağlayan köprü, sular altında kaldı. İnsanların köprünün hasar gören kısmını geçmek için kendi imkanlarıyla tahta suntalar döşediği görüldü. Ayrıca bölge halkının kendi imkanlarıyla göçük ve çamur altında kalan vatandaşların kurtarılmasına yardım ettiği bildirildi.

Sel felaketi, altyapı ve yolları kullanılamaz hale getirirken çok sayıda eve de elektrik verilemedi. Şiddetli yağışların neden olduğu sel ve heyelanların özellikle dağlık arazileri olumsuz etkilemesi de bu bölgelere yardım ulaştırılmasını ve arama kurtarma faaliyetlerini oldukça zorlaştırdı.

Aynı nedenlerle çok sayıda ölümün sık sık yaşandığı Pakistan'da geçen yıl da şiddetli yağışlar binlerce can almıştı.

Bazı uzmanlar da Pakistan'ın dünyada yaşanan iklim değişikliğinden en olumsuz biçimde etkilenen ülkelerden olduğu değerlendirmesinde bulunarak, şiddetli yağışların nedenlerinden biri olarak da iklim değişikliğini gösteriyor.

Her yıl ortalama bir milyondan fazla insanın şiddetli yağışların yol açtığı selden olumsuz etkilendiği tahmin edilen Pakistan'da, hükümetin her ne kadar ağaçlandırma, acil eylem planları ve benzeri yöntemlerle sorunun üstesinden gelmeye çalıştığı belirtilse de özellikle uzun vadeli projeler ortaya konmadıkça sorunun devam edeceği öne sürülüyor.

Muson öncesi olarak adlandırılan son aydaki şiddetli yağışların neden olduğu can kayıplarının, temmuz ayında başlaması beklenen muson yağmurlarıyla artmasından endişe ediliyor.

Pakistan Afetle Mücadele İdaresinden yapılan açıklamada, ülkenin kuzey ve kuzeybatısında etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle 9 Mart'tan bu yana 212 kişinin hayatını kaybettiği ve 200 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :