Pakistan-Hindistan arasındaki gerginlik

Pakistan-Hindistan arasındaki gerginlik

Hindistan, Keşmir'de bir yerel gazeteye yayın yasağı getirdi

SRINAGAR (AA) - Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde şiddet olaylarını provoke ettiği gerekçesiyle bir yerel gazetenin yayınlanması yasaklandı.

Hindistan hükümeti tarafından koyulan yayın yasağının ardından İngilizce yayın yapan "Kashmir Reader" gazetesinin bugün baskısı yapılmadı.

Gazetenin ofisine emniyet yetkililerince yapılan tebligatta, "gazetenin içeriğinin, bölgede kamu huzurunu bozacak ve şiddet olaylarını kolayca kışkırtmaya neden olacak nitelikte olduğu" ifadesine yer verildi.

Hükümet yetkilileri, gazeteye, yaptığı yayınla kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle bu ayın başında uyarı gönderildiğini bildirdi.

Gazetenin editörü Hilal Mir ise kendilerine herhangi bir uyarıda bulunulmadığını ve açıklama yapmalarına izin verilmediğini söyledi.

Hükümet, temmuz ayında çıkan çatışmaların ardından matbaaları kapatmış, gazetelere üç gün yayın yasağı getirmişti.

Yetkililer, hükümetin amacının insanların hayatını korumak ve barış çabalarını güçlendirmek olduğunu söylerken, yerel gazetelerin editörleri yasağın geçersiz olduğunu duyurmuştu.

Hindistan ve Pakistan'ın tarihlerinde üç kez savaşa girmesine yol açan Keşmir'de temmuz ayı başında Hindistan güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin arasında çıkan çatışmada örgütün üst düzey üyelerinden Burhan Wani'nin öldürülmesi, gerilimi yeniden alevlendirmişti. Hindistan, Wani'nin öldürülmesiyle başlayan protestoların önüne geçmek için çeşitli güvenlik önlemleri almış, Cammu Keşmir'de birçok kent ve köyde süresiz sokağa çıkma yasağı ve sıkıyönetim i̇lan edilmişti.

Bölgede iki ayı aşkın süredir devam eden, Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde en az 90 Keşmirli hayatını kaybetti, 3 binden fazla sivil yaralandı.

Gerilim, Keşmir'deki bağımsızlık yanlısı direnişçilerin, 18 Eylül'de Hindistan'ın Uri askeri üssüne düzenlediği saldırıyla daha da tırmanmıştı. Hindistan, 18 askerinin öldüğü saldırıdan Pakistan'ı sorumlu tutuyor ve komşusunu teröristlere destek vermekle suçluyor. Pakistan bu iddiayı reddederek Hindistan'ın, dikkatleri Keşmir'de yaşanan insan hakları ihlallerinden başka yöne çevirmek istediğini belirtiyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :