Özbekistan'ın döviz piyasasının serbestleştirilmesi

Özbekistan'ın döviz piyasasının serbestleştirilmesi

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Maliye Bakan Yardımcısı Mubin Mirzayev, ülkenin toplam rezervlerinin 20 milyar doları geçtiğini belirterek, döviz piyasasının...

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Maliye Bakan Yardımcısı Mubin Mirzayev, ülkenin toplam rezervlerinin 20 milyar doları geçtiğini belirterek, döviz piyasasının serbestleştirilmesine ilişkin reform için uluslararası krediye ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

Mirzayev, Taşkent'te düzenlenen bir toplantıda yaptığı açıklamada, döviz piyasasında yapılacak reformlara değinirken, ülkenin yeterince döviz rezervlerine sahip olduğunu kaydetti. Özbekistan'ın altın-döviz rezervlerinin toplamda 20 milyar dolardan fazla olduğunu ifade eden Mirzayev, bu rakamın ülkenin iki yıllık ithalatı için yeterli olduğunu dile getirdi.

Mirzayev, ülkenin döviz piyasasının başarılı bir şekilde serbestleştirilmesi için uluslararası kredi alınmasına gerek duyulmadığını vurgulayarak, söz konusu reformun uygulanması esnasında herhangi bir ekonomik iflasın söz konusu olmadığını ifade etti.

Özbekistan'da döviz piyasasının serbestleştirilmesinin olası olumsuz etkilerinin giderilmesine yönelik olarak yeni kurulan İç Tüketim Piyasasını Destekleme Fonu tarafından çalışmaların yapılacağını belirten Mirzayev, bu doğrultuda Fona 100 milyon dolardan fazla kaynak sağlanacağını vurguladı. Mirzayev, söz konusu fonun öncelikli ürünlerin fiyatlarının artmaması için gereken desteği sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Son 10 yıldan bu yana ulusal ekonomisi yıllık ortalama yüzde 8 büyüme gösteren Özbekistan'da bankalar ve karaborsada satılan döviz kurları belirgin ölçüde farklılık gösteriyor. Ülkede, yurt dışına döviz çıkarılmasında da belirli zorluklar yaşanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :