Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Kazakistan’da

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Kazakistan’da

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - "Kardeş komşu ülkelerimizin suyu kullanma isteğine anlayışla yaklaşıyoruz ve bu sürece katılmaya hazırız. Ancak bunun nehirlerin aşağısındaki ülkelere zararı olmamalı. Bölgedeki 10 milyonlarca insanın refahı, bölgeni

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Orta Asya bölgesindeki 10 milyonlarca insanın refahının, bölgenin istikrarı ve huzurunun ülke sınırlarındaki nehir sularının mantıklı kullanılmasına bağlı olduğunu söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile resmi ziyaret için Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gelen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Akorda Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Astana ile Taşkent’in ticari ortaklık alanında Orta Asya’da lider ülkelerden olduğuna işaret ederek iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara yaklaştığını kaydetti.

Nazarbayev, Özbekistan hükümetinin Kazakistan ile olan tüm bariyerleri kaldırmasıyla son 5 ayda ülkeler arasındaki ticaret hacminin yüzde 30 artış gösterdiğini dile getirdi.

Kazakistan'da 800'e yakın Özbek şirketinin faaliyet gösterdiğini belirten Nazarbayev, "Ülkelerimiz arasındaki iş ilişkilerinin geliştirilmesine son 25 yılda ilk kez, 500 iş adamının katılımıyla düzenlenmekte olan Kazakistan-Özbekistan İş Forumu katkı sağlayacak." dedi.

- Sınır nehirlerinin kullanılması

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Orta Asya’da ülke sınırlarındaki nehir sularının bölgenin mülkü olduğunu hatırlatarak "Kardeş, komşu ülkelerimizin suyu kullanma isteğine anlayışla yaklaşıyoruz ve bu sürece katılmaya hazırız. Ancak bunun nehirlerin aşağısındaki ülkelere zararı olmamalı. Bölgedeki 10 milyonlarca insanın refahı, bölge istikrarı ve huzuru suyun mantıklı kullanılmasına bağlı." diye konuştu.

Ulaştırma alanında da somut iş birliği adımlarının atıldığına dikkati çeken Nazarbayev, mart ayında Almatı-Taşkent hızlı tren seferlerinin yanı sıra uçak ve otobüs seferlerinin başlatıldığını ve bunun iki ülke arasındaki turizm ve ekonomik ilişkilerin kalkınmasını sağlayacağını dile getirdi.

Nazarbayev, Afganistan’daki durumu ve bölge güvenliği konularında iş birliğini yineledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, kültür ve eğitim alanında öğrenci değişimi programlarının hayata geçirileceğini de kaydetti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Kazakistan’ı en yakın komşu ve güvenilir ortak olarak gördüklerini vurgulayarak ticaret, yatırım, ulaştırma alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi için Birleşmiş Milletler, Şanghay İşbirliği Örgütü ve başka uluslararası ve bölgeler arası örgütler kapsamında karşılıklı iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarını belirtti.

Görüşmelerde terör, radikalizm, yasa dışı uyuşturucu trafiği, uluslararası organize suç örgütleriyle mücadelede iş birliği konularını ele aldıklarına kaydeden Mirziyoyev, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyesi olan Kazakistan'ın, Afganistan sorununun çözümüne önemli katkı sağlayacağından eminiz.” ifadelerini kullandı.

Ortak basın açıklamasının ardından iki ülke arasında stratejik iş birliğinin derinleştirilmesi ve komşuluk ilişkilerin pekiştirilmesi, bölgeler arası iş birliği, 2017-2019 dönemi ekonomik iş birliği stratejisi, iki ülke iş adamları için çifte verginin kaldırılması, uluslararası karayolu bağlantısı, askeri iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Kazakistan temasları kapsamında Astana'da Özbek-Kazak İş Forumu'na katılacak.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Kazakistan’da

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :