Özbekistan-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi toplantısı

Özbekistan-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi toplantısı

Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler Yatırım ve Ticaret Bakanı Ganiyev:- "Çin ile kapsamlı stratejik ortaklığa çok önem veriyoruz. İki ülkeyi birbirine karşılıklı saygı, menfaat, güvene dayalı dostluk ve verimli iş birliği ilişkileri bağlıyor"

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler Yatırım ve Ticaret Bakanı Elyar Ganiyev, ülkesinin Çin ile kapsamlı stratejik ortaklığa çok önem verdiğini belirterek, "İki ülkeyi birbirine karşılıklı saygı, menfaat, güvene dayalı dostluk ve verimli iş birliği ilişkileri bağlıyor." dedi.

Özbekistan-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi toplantısına Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler Yatırım ve Ticaret Bakanı Elyar Ganiyev ve Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Fang Aiqing başkanlık etti.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen toplantıya, iki ülkenin ekonomi, makina sanayi, tarım, yüksek teknoloji, petrol ve gaz, turizm, gıda sanayi, inşaat sektörü alanında çalışmalar yürüten bakanlık ve devlet kurumu yetkilileri katıldı.

Ganiyev, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin sürekli olarak gelişmekte olduğunu belirterek, iki ülke devlet başkanlarının görüşmelerinde elde edilen mutabakatların önemli hukuki altyapı oluşturduğunu vurguladı. Ganiyev, "Çin ile kapsamlı stratejik ortaklığa çok önem veriyor. İki ülkeyi birbirine karşılıklı saygı, menfaat, güvene dayalı dostluk ve verimli iş birliği ilişkileri bağlıyor." ifadesini kullandı.

Fang da Çin'in Özbekistan ile iş birliğin geliştirilmesine ayrıca önem verdiğine dikkati çekerek, Çinli iş adamlarının Özbekistan'daki ortaklarıyla iş birliği yapmaya ve mevcut ilişkileri daha da geliştirmeye yönelik ilgisinin giderek arttığını kaydetti.

Fang, "Özbekistan bilim-teknik, kültür ve turizm gibi alanlarda büyük bir potansiyele sahip. Özbekistan Çin ile ticari, ekonomik, sağlık, tarım ve hayvancılık alanında uzun vadeli ilişkilerin kurulmasından ve genişletilmesinden yana." diye konuştu.

Toplantıda, Çinli heyete Özbekistan'daki reform süreci, ülkede yabancı yatırımcılara sağlanan vergi ve gümrük imtiyazlarının yanı sıra ülkedeki serbest ekonomi bölgeleri hakkında bilgi verildi. Çinli heyet, ülkedeki temasları kapsamında çeşitli bakanlık, devlet kurumu ve işletme yetkilileriyle de görüşerek, incelemelerde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :