Oruçluya iftar ettirmenin ve doyurmanın sevabı 2

Allah cc nün selamı rahmeti affı mağfireti sizlerin üzerine olsun

Muhterem okuyucularım bu haftaki gecikmeden dolayı sizlerden özür dilerim.

Oruçluyu iftar ettirmenin sevapları hakkındaki Rasullüllah sas den gelen rivayetleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz ve bölümde de maddeler halinde sıralayacağız inşallah

و في ورواية: ((... وَمَنْ أَشْبَعَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مَغْفِرَةٌ لِذُنُوبِهِ وَسَقَاهُ اللَّهُ مِنْ حَوْضِي شَرْبَةً لَا يَظْمَأُ حَتَّى يَدْخُلَ الْجَنَّةَ وَكَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أَجْرِهِ شَيْئًا.)) 

مسند الحارث بغية الباحث ج: ١ ص:

Diğer bir rivayette: (( ... Herkim ramazan ayında oruçluyu doyurursa, onun günahları bağışlanır ve Allah cc ona havzı kevserimden içirir ki cennete girenekadar susuzluk görmez ve oruçlunun sevabı eksilmeksizin iftar ettirenede edenin oruç sevabı yazılır.))[1] dedi.

 

((...مَن فطَّرَ فيهِ صائمًا كانَ مغفرةً لذنوبِهِ وعتقَ رقبتِهِ منَ النَّارِ ، وَكانَ لَهُ مثلُ أجرِهِ من غيرِ أن ينقصَ من أجرِهِ شيءٌ ، قالوا : يا رسولَ اللهِ ليسَ كلُّنا يَجدُ ما يفطِّرُ به الصَّائمَ ، فقالَ رسولُ اللهِ صلَّى اللهُ عليْهِ وسلَّمَ : يعطي اللَّهُ عزَّ وجلَّ هذا الثَّوابَ مَن فطَّرَ صائمًا على مَذقةِ لبنٍ أو تمرةٍ ، أو شَربةِ ماءٍ ومن أشبعَ صائمًا أسقاهُ اللَّهُ مِن حوضي شربةً لا يظمأُ حتَّى يدخلَ الجنَّة.))

الراوي : سلمان الفارسي.

المحدث : العجلوني.

المصدر : كشف الخفاء.

الراوي : سلمان الفارسي.

المحدث : السخاوي.

المصدر : المقاصد الحسنة.

الصفحة أو الرقم: 495.

 

Diğer bir rivayette: (( ... Herkim ramazan ayında oruçluyu doyurursa, onun günahları bağışlanır ve Allah cc ona havzı kevserimden içirirki cennete girenekadar susuzluk görmez ve oruçlunun sevabı eksilmeksizin iftar ettirenede yazılır dedi.  Bunun üzerine sahabe ra, Ya Rasulellah sas hangimiz oruçluyu iftar ettirecek birşey bulur ki! dediler? Rasulellâh sas, Allah cc bu sevabı oruçluyu bir yudum süt, bir hürma ve bir yudum su ile iftar ettirene veriyor, oruçluyu doyurana ise; Allah cc benim havzımda öylebir su içirirki kıyamette cennete girene kadar susuzluk duymaz dedi.))[2]

(( مَن فَطَّرَ صائِمًا على طَعامٍ وشَرابٍ منْ حَلالٍ صلَّتْ عليه الملائِكةُ في ساعاتِ شَهرِ رمضَانَ وصافَحَهُ جِبريلُ ليلَةَ القَدْرِ وصَلَّى عَليهِ ورُزِقَ دُعاءً وَرِقَّةً ، قال سلمانُ : إنْ كان لا يقدِرُ على قُوتِه ؟ فقال : إِن فَطَّرَ على كِسْرَةِ خُبْزٍ أو مَزْقَةِ لَبَنٍ أو شَرْبَةِ ماءٍ كان له هذا ))

الراوي : سلمان الفارسي.

المحدث : ابن عدي.

المصدر : الكامل في الضعفاء.

الصفحة أو الرقم: 3/138.

المحدث : ابن القيسراني.

المصدر : ذخيرة الحفاظ.

الصفحة أو الرقم: 4/2344.

المحدث : ابن حبان.

المصدر : المجروحين.

الصفحة أو الرقم: 1/300

((... Herkim bir oruçluya helal kazançtan yiyecek veya su ile iftar ettirirse, melekler o kula ramazan ayı boyunca her saatte dua ederler, Kadir gecesi Cebrail as gelir direk o, kulla musafaha eder, o kul duâ etmekle ve kalb yumaşaklığı ile rızaklandırılır.

Selman ra; kişi eğer bu azığa sahib değilse ve eğer bir ekmek kırığı ile veya bir yudum süt veya bir yudum su ile iftar ettirirse onada aynı ecir var dedi.))[3]

[1] Müsnedül-Hâris beğıyyetül-Bâhis c.1 s.413

[2] Râvi: Selmanil-Fârisi ra, Muhaddis: El-Aclûni, Kaynakça: Keşfül-Hafâ

Muhaddis: Es-Sehâvi, Kaynakça: El-Magâsidül-Hasane, Cilt ve sayfa: 495

[3] Râvi: Selman el-Fârisi ra, Muhaddis: İbni Adiy, Kaynakça: El-kâmil fid-duâfâ-ü, Sayfa ve cilt: 3/138

Muhaddis: İbnil-Gayserâni, Kaynakça: Zehıyrâtül-Huffâz, Sayfa ve Cilt: 4/2344

Muhaddis: İbni Hıbbân, Kaynakça: El-Mecrûhıyn, Sayfa ve Cilt: 1/ 300

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.