Ortadoğu Barış Süreci Bakanlar Toplantısı Paris'te başladı

Ortadoğu Barış Süreci Bakanlar Toplantısı Paris'te başladı

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: - "Bölgedeki boşluğu terörizm ve aşırılık yanlıları dolduruyor"

PARİS (AA) - Ortadoğu Barış Süreci Bakanlar Toplantısı Paris'te başladı.

Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği toplantıya aralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de bulunduğu pek çok ülke ve örgütten toplam 28 temsilci katılıyor.

Konunun tarafları olan İsrail ve Filistin ise toplantıya iştirak etmiyor.

Toplantının açılışında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'nın iki devletli bir çözüm için Filistin ve İsrail'i aynı masa etrafında bir araya getirmek istediğini söyledi.

Hollande, barış sürecini yeniden canlandırmayı amaçladıklarını belirterek, "Endişeler devam ediyor ve aynı zamanda şiddet de yükseliyor. Umutlarsa silinmiş durumda. Bölgedeki boşluğu terörizm ve aşırılık yanlıları dolduruyor." dedi.

Fransa'nın kendi adına bir talebi olmadığını vurgulayan Hollande, tek hedeflerinin bölgede barışı teşvik etmek olduğunu ifade etti. Hollande, süreçte önemli adımlar atılmasına karşın hala barışın sağlanamadığına dikkati çekti.

- Yıl sonundaki toplantıya ön hazırlık

Fransa, İsrail ile Filistin'in yürüttükleri doğrudan görüşmelerin sonuç vermediği görüşünden yola çıkarak, bu toplantıyı yapma önerisini getirmişti.

Toplantıyla yıl sonunda bütün tarafların yer alacağı bir uluslararası toplantının ön hazırlığının yapılması amaçlanıyor.

İsrail ve Filistin arasında 1990'lardan beri pek çok doğrudan görüşme yapılmış, en son görüşme ise İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşasını durdurmayı, 1967 sınırlarının esas alınması ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması şartlarını kabul etmemesi sebebiyle Nisan 2014'te durmuştu.

İsrail, Fransa'nın uluslararası toplantı çağrısını reddetmiş ve iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yapılması tezini savunmuştu.

Toplantının 2002 yılında Suudi Arabistan tarafından sunulan, İsrail'in 1967 yılından beri işgal ettiği Filistin topraklarında devlet kurulması karşılığında, İsrail'in Arap devletleri tarafından tanınması planını temel aldığı bildiriliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, toplantıdan önce yaptığı açıklamada, Suudi planının "olumlu unsurlar taşıdığını" ancak kendilerinin Filistin tarafıyla doğrudan görüşmeyi tercih ettiğini belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler