Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

BM İnsani Yardım Koordinatörü Agbenonci, OAC'de şiddet olaylarından kaçanlara yönelik düzenlenen saldırıları kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Aurelien Agbenonci, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) şiddet olaylarından kaçanlara yönelik düzenlenen saldırıları kınadı.  

BM'den yapılan açıklamaya göre, Agbenonci, Batangafo'da 10 Kasım tarihinde yaşanan şiddet olaylarında en az 10 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığını hatırlatarak, şehir içinde kurulan ve 30 binden fazla kişinin kaldığı ülkenin en büyük kampındaki 730'dan fazla barınağın ateşe verildiğini ifade etti.

Agbenonci, bu yeni çatışmaların binlerce insanı; uluslararası sivil toplum kuruluşlarına, MINUSCA merkezlerine ve bazı kamu kurumlarına sığınmaya zorladığına dikkati çekti. 

BM İnsani Yardım Koordinatörü Agbenonci, Bambari'de şiddetin yeniden artması sonucunda 30'dan fazla kişinin yaralandığı, çok sayıda kişinin evlerini terk ederek başka yerlere gitmek zorunda kaldığına işaret ederek, "Sivil halkın ölümüne ve yaralanmasına neden olan her türlü saldırıyı kınıyorum ve sivillere yönelik kör saldırıların insanlık suçu olduğunu bütün taraflara hatırlatıyorum" ifadesini kullandı. 

Agbenonci, sivillerin hedef alınmaması gerektiğine vurgu yaparak, savaştaki tüm tarafları, uluslararası kanun ve sözleşmelere riayet etmeye çağırdı.

Ülkede, Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.

Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamış ancak son dönemde yeni çatışmalar yaşanmış, 18 Ekim'de yapılması gereken seçimler ertelenmişti. 

BM İstikrar Misyonu'nun (MINUSCA) korumasıyla başkentteki şiddet olaylarından kaçarak Bambari'ye gitmekte olan Müslümanların bulunduğu bir konvoya yönelik geçtiğimiz günlerde saldırı düzenlenmişti. 

Saldırıya karşılık veren mavi bereli askerlerle saldırganlar arasında çatışma çıkmış, çatışmalarda 1 kişi hayatını kaybetmiş 5 kişi de yaralanmıştı. 

Yeni seçim takvimine göre, ülkede başkanlık ve genel seçimlerin ilk turu 27 Aralık'ta, ikinci tur ise 31 Ocak'ta düzenlenecek. 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı