Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

BM İstikrar Misyonu, eylemleriyle sivilleri hedef alan silahlı grupların saldırılarına son vermesi gerektiğini duyurdu

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonu (MINUSCA), silahlı grupları şiddet olaylarını durdurmaya çağırdı.

MINUSCA'nın yazılı açıklamasında, Bangassu, Bria ve Alindao bölgeleri başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde etnik ve dini sebeplerle yaşanan çatışmaların sivilleri hedef almaya devam ettiği ifade edildi.

Silahlı grupların saldırılarıyla sığınmacı kamplarını ve hastaneleri hedef aldığı bildirilen açıklamada, en çok kadın ve çocukların etkilendiği şiddet olaylarının durdurulması için silahlı ve bölgesel savunma gruplarının eylemlerine son vermesi gerektiği belirtildi.

Ülkenin güneyinde yer alan birçok bölgenin hedef alındığını ve çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini duyuran MINUSCA, bu tür şiddet olaylarının insanlığa karşı suç sayılabileceği uyarısında bulundu.

BM'nin verilerine göre, Alindao'da Hristiyan anti-Balaka silahlı grubu ile çoğunluğu Müslümanlardan oluşan OAC'de Barış için Birlik (UPC) grubuna bağlı milisler arasında bu ay başında çıkan çatışmalarda 100'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Müslüman Seleka silahlı grubunun, Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla ülkede siyasi kriz baş göstermiş, anti-Balaka ile Seleka üyeleri arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Şubat 2016'daki devlet başkanı seçiminin ardından siyasi krizin sona ermesine karşın ülke zaman zaman şiddet olaylarına sahne oluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :