Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar

Köylüler Partisi Genel Başkanı Koyagbele: - "Fransızların Orta Afrika Cumhuriyeti'ni hala sömürgesi gibi görmesi ve doğal kaynakların onlara ait olduğunu düşünmeleri anlaşılır değil" - "Müslümanlarla Hristiyanlar arasında bir sorun görmüyorum, sorunun ana

JOHANNESBURG (AA) - AHMET SAİT AKÇAY- Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki muhalefet partilerinden Köylüler Partisi Genel Başkanı Pascal Bida Koyagbele ülkedeki krizin ana sebebinin dini değil doğal kaynaklara sahip olma savaşı olduğunu söyledi.

Fransa'nın Selaka isyancı muhaliflerini kullanarak 2013 yılında dönemin Devlet Başkanı François Bozize'yi devirdiğini savunan muhalif lider, bunun nedeninin Bozize'nin petrol rezervleri konusunda Fransa ile yaşadığı anlaşmazlık olduğunu belirtti.

AA muhabirine ülkedeki son durumu değerlendiren Koyagbele, ülkede yaşanan gerginliklerde Fransa'nın hala yürüttüğü "sömürgecilik" politikasının etkili olduğunu ileri sürdü. Koyagbele, ülkede 2000'li yıllarda keşfedilen petrol kaynaklarının işletilmesinin Çin'e verildiğini de hatırlatarak, devlet başkanı olduğu takdirde, petrol işletme şartlarına uyması gerektiği konusunda Fransız yetkililer tarafından uyarıldığını iddia etti.

Koyagbele, "Devlet Başkanı olursam, petrol işletmelerinden elde edilecek gelirin yüzde 90'ını Fransa'ya yüzde 10'unu da Orta Afrika Cumhuriyeti'ne tahsis etmem istendi. Fransızların Orta Afrika Cumhuriyeti'ni hala sömürgesi gibi görmesi ve doğal kaynakların onlara ait olduğunu düşünmeleri anlaşılır değil" dedi.

- "Çatışmanın kaynağı din değil, Fransa'dır"

"Müslümanlarla Hristiyanlar arasında bir sorun görmüyorum, sorunun ana kaynağı Fransa'dır" diyen Koyagbele şunları kaydetti:

"Fransa, bizi bölmeye çalışarak problem yaratıyor. Kendi aramızda hiçbir sorun yoktur. Fransa, geçmişte etnik grupları birbirine düşürmüştü, bugün de benzeri yaşanıyor. Herkesin ailesinde Müslüman, Hristiyan ve Animistler var. Esas problem, sömürgeciliğin mirasıdır. Onlar, bu topraklara ayak bastıklarından itibaren acı yaşattılar, geçmişte atalarımızı öldürdüler şimdi de aynı sömürgeci zihniyetle hareket ediyorlar."

Koyagbele, etnik grupların bir biriyle çatışması için birçok yol denendiğini ifade ederek, "Meselenin dini olmadığı şimdi çok net anlaşılıyor. Hristiyan, Müslüman ve Animistler, Fransa'nın oyununa geldi. Seleka muhalifleriyle radikal Hristiyanlar birlikte hareket etti" diye konuştu.

"Din asla problem olmamıştır, beş yüz seneden bu yana birlikte yaşıyoruz" ifadelerini kullanan muhalif lider Koyagbele, Hristiyanların ve Müslümanların uyum içinde bir arada yaşadıklarını, sorunun dış güçlerce üretildiğini ve bunu aşacaklarını söyleyerek önümüzdeki aylarda üçer cami ve kilise inşa etmeyi planladıklarını belirtti.

- "Seçimler, kaygı verici"

Barışı esas alan bir siyaset izlediklerini kaydeden Koyagbele, ülkede geçen hafta gerçekleşen seçimlerle ilgiliyse ümitvar olmadığını dile getirdi. "Pek çok siyasi parti lideri dışlandı" diyen Koyagbele, "Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen başkanlık seçimi Orta Afrika Cumhuriyeti için bir çözüm olamaz, kaygı vericidir çünkü tam hazırlık yapılmadı" şeklinde konuştu.

Seçim güvenliğinin sağlanmadığına da değinen Koyagbale, seçimin ülke için bir çözümden ziyade bir soruna dönüşebileceği görüşünü dile getirdi.

Ülkenin istikrarı için yeni bir ordunun inşa edilmesi gerektiğini de vurgulayan Koyagbele, "Fransa, eski Cumhurbaşkanı Bozize'nin askeri gücünü kontrol edemediği için ülkeyi istikrarsızlığa sürükledi" ifadelerini kullandı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan krizin çözümünün de Afrika dışında olamayacağını ifade eden Koyagbele, çözüm konusunda bir takım çalışmaların olduğunu da sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler