Orta Afrika Cumhuriyeti'nde şiddet olayları

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde şiddet olayları

Ülkede Müslüman Seleka ile Hristiyan anti-Balaka grupları arasındaki çatışmalarda 5 kişi öldü

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, Seleka ile Hristiyan anti-Balaka grupları arasında son bir hafta içinde çıkan çatışmalarda 5 kişi yaşamını yitirdi.

BM İstikrar Misyonu (MINUSCA) yetkililerinden Dimitri Zlatsko, ülkenin orta kesiminde Bambari kentinde, Müslüman Seleka ile Hristiyan anti-Balaka grupları arasında bir hafta içinde meydana gelen çatışmalarda 5 kişinin öldüğünü açıkladı.

Çatışmaların nedenine ilişkin bilgi verilmezken, bölgede sükunetin sağlandığı kaydedildi.

Anti-Balaka ile Seleka grupları, geçen yılın sonunda birbirlerine saldırmayacaklarına yönelik anlaşma imzalamıştı.

Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Bambari'nin bir kısmında Müslümanlar, diğer bir kısmında ise Hristiyanlar yaşıyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. İlk olarak Kamerun'a sığınan Bozize'nin Kenya ya da Uganda'da olduğu tahmin ediliyor.

Francois Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia getirilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

Ülkede geçiş dönemini sonlandırması beklenen ve 14 Şubat'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin ikinci turunda Faustin Archange Tuadera, oyların yüzde 62,69'unu alarak devlet başkanı olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :