Orman zararlılarıyla mücadele uluslararası boyuta taşındı

Orman zararlılarıyla mücadele uluslararası boyuta taşındı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile BM Kalkınma Programı iş birliğinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman zararlılarıyla mücadele için Antalya'da Biyolojik Mücadele Laboratuvarı açıldı- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "Bu merkezin kurulmasıyla birlikt

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı iş birliğinde Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından orman zararlılarıyla mücadele için Antalya'da Biyolojik Mücadele Laboratuvarı açıldı.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Biyolojik Mücadele Laboratuvarı ile Antalya Uluslararası Eğitim Merkezi'nde yürütülen faaliyetler güçlendirilecek. Orman zararlılarına yönelik çeşitli çalışmaların yapılacağı üç temel işleve sahip laboratuvarda üretim, teşhis ve eğitim konularında araştırma ve yeni yöntemler denenecek.

Hizmete açılan avcı böcek üretim, teşhis ve eğitim merkezinde, yırtıcı böcek üretimi kapsamında çam kese böceğine (Thaumetopoea wilkinsoni) karşı mücadele için Calosoma sycophanta, kabuk böcekleriyle mücadele için ise Thanasimus formicarius türleri üretilecek. Bu türlerin üretiminin yapılacağı tesiste özel iklimlendirme koşullarına sahip avcı böcek üretim odaları ve laboratuvar birimleri oluşturuldu.

- Yurt içi ve yurt dışı eğitimleri tesiste yapılacak

Zararlı böcek türleri ile doğal düşman türlerinin teşhis ve tanısında kullanılmak üzere stereozoom mikroskop başta olmak üzere, görüntüleme-kaydetme cihazları temin edilerek laboratuvarın hizmetine sunuldu. Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi'nin kurulmasıyla, hizmet içi eğitim ve uluslararası eğitime yönelik faaliyetler de tesiste yürütülecek.

- "Orman varlığımızı gelecek nesillere taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesisin Türkiye'ye hayırlı olması dileğinde bulunarak, "Bu merkezin kurulmasıyla birlikte orman zararlılarına karşı tabii müttefikimiz olan avcı böceklerin üretiminde önemli oranda kapasite artacak. Teşhis başta olmak üzere, eğitim faaliyetlerini de ulusal ve uluslararası boyuta taşıdık. Orman varlığımızı koruyarak, gelecek nesillere bırakmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve tecrübelerimizi diğer ülkelerle de paylaşacağız." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :