ÖKK'daki darbe girişimi davası

ÖKK'daki darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığının ele geçirilme teşebbüsüne ilişkin eski Kurmay Albay Bak ve Kurmay Yarbay Çelik'in de aralarında bulunduğu 69 sanığın yargılandığı davanın görülmesine, üçüncü gününde sanık

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığının (ÖKK) ele geçirilme teşebbüsüne ilişkin 69 sanığın yargılandığı davanın üçüncü celsesinin görülmesine devam ediliyor.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar, müştekiler, avukatlar ile izleyiciler katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan sanıklardan eski Üsteğmen Fatih Rüştü Keten, 15 Temmuz'dan önce Özel Kuvvetler Komutanlığında 274. Tim Komutanı olarak görev yaptığını aktardı. Haziran ayında biten görevindeki başarılarından ötürü tim olarak tatil ile ödüllendirildiklerini belirten Keten, 15 Temmuz'da ailesiyle birlikte İzmir'de tatilde olduğunu beyan etti.

Darbe girişiminden sonradan haberdar olduğunu öne süren sanık Keten, şöyle konuştu:

"Ömer Faruk Özcan, yan tim komutanıdır, beni aradı ve darbe girişimi olduğunu söyledi. İlk haberi böyle aldım ve Binbaşı Deniz Öztürk'ü aradım. O da Antalya'da tatildeydi. Kendisine herhangi bir emir gelmediğini ve mantıklı olanın emirle hareket etmeleri olduğunu, beklemek gerektiğini söyledi. Tim personelini aradım ve durumu aktardım. Tabur komutanı saat 03.30'da arayarak izinlerin iptal olduğunu ve Ankara'ya dönmemiz gerektiğini, birliğimizdeki darbecileri bastıracaklarını iletti. O esnada darbecilere karşı mücadele eden nizamiyede görevli 'Aykut yüzbaşıya tabi olun' dedi. Beraber tatil yaptığımız yarbay İlker'le görüştüm ve ertesi sabah yola çıkmayı kararlaştırdık. Ertesi gün Ankara'ya vardık. Darbe girişimine kesinlikle katılmadım. Nerede olduğumu arz ettim. Olayı duyduktan sonra da sergilediğim tutumu ifade ettim. Darbe girişimine fiilen katılmamama rağmen planlama aşamasında olmakla iddia edilmeyi kabul etmiyorum."

Odasında bulunduğu iddia edilen "1 dolar"la ilgili de savunma yapan sanık Keten, Bosna Hersek'teki görevinden dönüşünden 57 dolar kaldığını ve o paranın odasında olmadığını bildirerek "1 dolarım kesinlikle yoktur. İzne giderken hiçbir özel eşyamın kalmadığı, son 1 yılda 8 aydır hiç uğramadığım odamda tutuklanmamdan haftalar sonra 1 dolar bulundu deniliyor. Bu iddianın dikkate alınmamasını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

FETÖ mensubu olmadığını iddia eden Keten, suçlamaları kabul etmediğini belirtti ve tahliye talebinde bulundu.

- "Tatbikat telefonunu aldığımda heyecanlandım"

Sanıklardan Gökhan Mercan da suçsuz olduğunu öne sürdü. 15 Temmuz öncesi üsteğmen rütbesinde olduğunu ve İstanbul'daki Harp Akademileri Komutanlığında kurmaylık eğitimi aldığını kaydeden Mercan, kurmay başkanının kendisini arayarak hafta sonu yapılacak faaliyetten haberi olup olmadığını sorduğunu, bunun üzerine sicil amirinden bilgi aldıktan sonra 15 Temmuz akşamı saat 19.00'da İstanbul'dan Ankara'ya hareket ettiğini bildirdi.

Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu'nun, "Harp akademilerinden bir özel kuvvetçinin göreve çağrılması rutin mi?" sorusu üzerine sanık Mercan, "Bu normal değil. Ama bir özel kuvvetçinin çağırılmasına şaşırdık mı diye sorarsanız cevabım hayır? Daha önce Özel Kuvvetlerde buna benzer görevlere gidildiği olmuştur. Mesela Musul rehine kurtarma operasyonunda bir tugayın farklı taburlarındaki, farklı kişilerden bir tim oluşturuldu ve görev öyle icra edildi." diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Ademoğlu'nun yaşanan askeri hareketlilikten darbe girişimini anlayıp anlamadığını sorması üzerine sanık Mercan, Suriye ya da Irak'a operasyona gideceklerini düşündüğünü aktardı. Mercan, "Tatbikat telefonunu aldığımda heyecanlandım. Bir darbe emaresi almadım." ifadelerini kullandı.

Sicil amirinin talimatıyla Ankara’ya hareket ettiğini ve eski yüzbaşı Ümit Burtaçoğlu ile Özel Kuvvetler Komutanlığına gittiklerini aktaran sanık Mercan, 15 Temmuz gecesi faaliyetlere katılmadığını kaydetti. Mercan, sanıklar arasında masum insanların olduğunu ifade ederek Türk Silahlı Kuvvetlerinin yıpratıldığını ve suçsuz insanların beraat etmesi gerektiğini söyledi.

Duruşmaya sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler