Okay Temiz'den "Kadına yönelik şiddete karşı ritim ve dans"

Okay Temiz'den "Kadına yönelik şiddete karşı ritim ve dans"

Perküsyon sanatçısı Temiz:-"Bu ülkenin morale ihtiyacı var. Hep böyle, 'Bıraktın, gittin, aşkım, canım, ciğerim' diye şarkı sözü olmasın. Bitti artık bu. Bitsin. 'Aşkım, aşkım' diyor, sonra öldürüyor"- "Kadının çığlığını, gördüğü eziyeti, şiddeti enstrüma

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Perküsyon sanatçısı Okay Temiz, "Bu ülkenin morale ihtiyacı var. Hep böyle, 'Bıraktın, gittin, aşkım, canım, ciğerim' diye şarkı sözü olmasın. Bitti artık bu. Bitsin. 'Aşkım, aşkım' diyor, sonra öldürüyor" dedi.

Her yıl doğum günü dolayısıyla hayata geçirdiği "Ritm Günü" konserinde bu yıl, "Kadına yönelik şiddete karşı ritim ve dans" temasını seçen sanatçı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda hayranlarıyla buluşacak.

Bu akşam gerçekleşecek konserin provalarında AA muhabirine açıklamada bulunan Temiz, Okay Temiz Ritim Atölyesi olarak son 13 yıldır, her yıl farklı bir probleme dikkat çektiğini söyledi.

Ünlü müzisyen, kadına yönelik şiddetin kötü boyutlara ulaştığına vurgu yaparak, "O kadar çok psikopat var ki ortalıkta. Kadınlar pat diye evleniyorlar, incelemeden. Bizde eskiden nişanlılık devri vardı. Uzundu. Bazen 2 sene olanı vardı. Bir birini tanıma vaziyeti vardı. Adamın psikopatlığı sonradan çıkıyor ortaya tabii. Sonra cinayete kadar gidiyor. Olacak şey değil. Bırak şiddeti, şiddet onun yanında hiçbir şey değil. Hayatına mal oluyor insanların" diye konuştu.

Tüm sanatçıların bu konuda bir şeyler yapması gerektiğinin altını çizen Temiz, şöyle konuştu:

"(Bu projede) Yalnızım. Bak diğer sanatçılara, ne yapıyorlar? Bugün köpeğe verdiğimiz değeri bile (kadına) vermiyoruz. Hayvanlar günü yapılıyor. Popçu, rockçı dediğimiz kitle, parçalarını ona göre yazsınlar bundan sonra. Tavır alsınlar bu işe. Ressamı da onun resmini çizsin. Bir mesaj olsun. Toplu bir mesaj. Bu ülkenin morale ihtiyacı var. Hep böyle, 'Bıraktın, gittin, aşkım, canım, ciğerim' diye şarkı sözü olmasın. Bitti artık bu. Bitsin. 'Aşkım, aşkım' diyor, sonra öldürüyor. Canına mal oluyor."

Temiz, İsveç'te yaşanan ve genç bir kızın yaşamını kaybetmesine neden olan bir olayı anlatarak, bütün İsveç halkının bu olaya karşı örgütlendiğini ve İsveç kralının da söz konusu kızın tabutunu taşıdığını aktardı.

İnsanın canına kıymanın çok mühim bir hadise olduğunu ifade eden sanatçı, "Kadının çığlığını, gördüğü eziyeti, şiddeti enstrümanlarla, onların sesleriyle dile getireceğiz. Bir de dansçımız var. Ninel Çam. Barselona'da yaşıyor. Onun dansıyla beraber bunu sergileyeceğiz" dedi.

Okay Temiz, sanatla uğraşan herkesin bu konuda çalışması gerektiğini söyleyerek, hep birlikte ortak bir mesaj verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

- Thiam: "Bizim peygamberimiz hazreti Muhammed, kadınlara çok saygı duyardı"

Projeye katılmak üzere Finlandiya'dan gelen "konuşan davul" sanatçısı Yamar Thiam, 13 yılda zaman zaman Okay Temiz'le sahne aldığını belirterek, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek üzere gerçekleştirilen bu projeye davet edildiğinde hemen geldiğini dile getirdi.

Şiddetin dünyanın her yerinde olduğuna işaret eden Thiam, kadınların aldatıldığını, öldürüldüğünü ve şiddete uğradığını söyledi.

Thiam, Senegal'de de benzer sorunların yaşandığını ancak Finlandiya'da kadınların daha özgür ve rahat olduğunu aktararak, "Kadına saygı göstermek iyidir. Başbakan, kral ya da milletvekili olabilirsiniz ama kadın olmasa, doğamaz ve kral, başbakan ya da peygamber olamazsınız" ifadelerini kullandı.

Tüm dinlerin bu konudaki hassasiyetine dikkati çeken Thiam, "Eğer dindarsanız, hiçbir dinde kadına ya da çocuğa vuramazsınız. Bizim peygamberimiz hazreti Muhammed, kadınlara çok saygı duyardı. Kadınları ve küçük kız çocuklarını öldürmeyi yasakladı. Bu herkes için yasak. Peygamberimiz oruç tut diyor, tutuyoruz. O halde neden kadına saygı göster dediğinde bunu yapmıyoruz" diye konuştu.

- İbrahimova: "Annelere de çok büyük görev düşüyor"

Türk asıllı Bulgar caz müziği sanatçısı Yıldız İbrahimova da Ali Dinçer'le evlenmek üzere 22 yıl önce Türkiye'ye geldiğinde, Ankara'da karşılaştığı okuma yazma bilmeyen bir kadının kendisini çok şaşırttığını ve bunu hiç unutamadığını aktardı.

Türkiye'nin zengin bir geçmişe sahip ve medeniyetlerin beşiği olduğunu kaydeden İbrahimova, halen çok sayıda kadının eğitimine önem verilmediğini kaydederek, "Kadınları erkeklerle eşit tutmuyorlar. Bu asra bunu yakıştıramıyorum. Artık Marsa uzay gezileri yapılacak diye konuşuluyorken hala böyle durumlarla karşılaşmak garip geliyor ve çok da üzülüyorum. Benim için kadının her zaman erkeğin yanında ve erkeğin de kadının yanında olması gerekiyor. Kadın erkek eşit olmalı ve asıl o zaman gerçekten çağdaş bir ülke olacağını zannediyorum herhangi bir ülkenin" dedi.

İbrahimova, erkeğe verilen değer kadar kadına da değer verilmesi gerektiğinin önemine işaret ederek, hayatı görenin kadın olduğunu ve kadın olmadan insan olmayacağını söyledi.

Son yıllarda birçok kadının hayatına yakınları tarafından son verildiğinin altını çizen başarılı sanatçı, bunun çağdaş Türkiye'ye yakışmadığını savunarak, şöyle devam etti:

"Annelere de çok büyük görev düşüyor. Çünkü insanoğlunun asıl, ilk teması anneyle olur. Anneler özellikle kız çocuklarının ileriki yaşamlarında mutlu olmaları için arkasında durmalı. Yani gerçekten bu durumlar benim için çok çok garip. Bir kız çocuğuna önem vermemek neden, ne için? Anne hayat veren bir varlıktır ve bu yaptığımız konserde umarım insanların bu konu üzerine daha fazla ilgisini çekeriz. Herkesin elinden geldiği kadar yakınlarındaki, ailelerindeki kız çocuklarına daha fazla önem vermeleri, onları eğitmeleri, geleceğini en iyi şekilde sağlamaları gibi bir dileğim var."

- Baltacılar: "Herhangi bir canlıya yapılan şiddet, kendi zayıflığınızı gösterir"

Gürkan Baltacılar ise Okay Temiz'i televizyonda ilk gördüğü ve dinlediği günden itibaren hayran olduğuna dikkati çekerek, "Bütün hayatım boyunca bu müziğin izinde olmak istedim. Yıllar sonra kendisiyle tanıştım. Böyle bir proje olduğundan bahsetti. Ben 1972’den beri tamamen doğaçlama sesler üzerine müzik yapıyorum. Yani iskeletsiz, kemiksiz diyebileceğim bir müzik, dolayısıyla o seslerden burada kullanabileceğimizi söyledi. Bu şekilde projeye dahil oldum." diye konuştu.

Kadına yönelik şiddete dikkat çeken projenin bir mesaj verdiğini dile getiren Baltacılar, "Şiddet acizliktir. Herhangi bir canlıya yapılan şiddet, kendi zayıflığınızı gösterir. Hele ki kadın gibi gerçekten kutsal, varlığımızın nedeni olan bir varlığa şiddeti, kabul etmek mümkün değil" ifadelerine yer verdi.

Konserde, Okay Temiz'e davul ustası Yamar Thiam, caz sanatçıları Yıldız İbrahimova ve Şenay Lambaoğlu, neyzen Burcu Karadağ ve kendilerine özgü dans koreografileri ile Ninel Çam ve Sara Mbaye'nin de yer aldığı 12 kişilik müzisyen bir ekip eşlik edecek. Ayrıca 35 kişiden oluşan Okay Temiz Ritim Atölyesi de konserde aynı sahneyi paylaşacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :