Obruk haritası yenilendi: Konya'dan Türkiye'ye yayılıyor

Obruk haritası yenilendi: Konya'dan Türkiye'ye yayılıyor

Konya Havzası'ndaki yer altı sularının çekilmesiyle oluşan obruklar, Türkiye genelinde tehlike yaratıyor. 16 ilde acil durum sinyali!

Konya Havzası'ndaki yer altı sularının çekilmesi ve toprağın göçmesiyle oluşan obruklar, Türkiye'nin birçok bölgesinde artan bir endişeye neden oluyor. Özellikle Karapınar ilçesinde yoğunlaşan obruk oluşumları, son yıllarda çevre illeri de tehdit etmeye başladı. Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin gibi ilçelerde de benzer oluşumlar gözlemlenmeye başlandı.

Bu endişe verici gelişmelerin ardından, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi, risk haritası oluşturmak için harekete geçti. Üç yıl süren titiz çalışmanın ardından, Konya Ovası'ndaki obruk risk haritası tamamlandı.

16 İL ACİL DURUMDA

Türkiye genelinde obruk oluşması mümkün ve acil durumda olan 16 il bulunuyor. İşte o iller:

Karaman, Aksaray, Niğde, Ankara, Eskişehir, Sivas, Çankırı, Yozgat, Çorum, Bitlis, Siirt, Batman, Diyarbakır, Afyonkarahisar, Denizli ve Manisa illerinde obruk riski bulunuyor.

Bu illerde alınacak tedbirlerin önemi her geçen gün daha da artıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.