OAC'nin yeni Devlet Başkanı Tuadera yemin etti

OAC'nin yeni Devlet Başkanı Tuadera yemin etti

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) iki yıldan fazla süren geçiş sürecinden sonra 14 Şubat'ta düzenlenen devlet başkanı seçimiyle iktidara...

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) iki yıldan fazla süren geçiş sürecinden sonra 14 Şubat'ta düzenlenen devlet başkanı seçimiyle iktidara gelen Faustin Archange Tuadera, yemin ederek görevine başladı.

Başkent Bangui'de yapılan yemin törenine, Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian ve Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault dahil 30'a yakın yerli ve yabancı üst düzey yetkili katıldı. Tuadera, buradaki konuşmasında, "Anayasaya titizlikle uyacağıma ve barışı sağlayacağıma yemin ediyorum" ifadesini kullandı.

Yeni devlet başkanı, iki yılı aşkın süredir Hristiyan anti Balaka ve Müslüman Seleka grubunun çatışmalarına sahne olan OAC'de taraf tutmaksızın ve kişisel çıkar gözetmeksizin görevini yerine getireceği sözünü verdi.

- Geçiş dönemi -

OAC'de Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmış, 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına getirilmişti.

Ülkede 30 Aralık'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda, Anicet Georges Dologuele oyların yüzde 23,74'ünü alarak birinci olmuştu. Dologuele'yi, yüzde 19 ile Tuadera ve yüzde 12,04 ile Müslüman adaylardan Bilal Kolingba takip etmişti.

İlk turda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması üzerine 14 Şubat'ta seçimlerin ikinci turu düzenlenmiş ve Tuadera yüzde 62,69 oyla seçimi kazanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :