OAC'de hükümet barış anlaşmasını ihlal etmekle suçlanıyor

OAC'de hükümet barış anlaşmasını ihlal etmekle suçlanıyor

DAKAR (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC), eski Seleka silahlı grubundan oluşan Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi (CNDS) hükümeti, Hartum'da imzalanan...

DAKAR (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC), eski Seleka silahlı grubundan oluşan Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi (CNDS) hükümeti, Hartum'da imzalanan barış anlaşmasına aykırı davranmakla suçladı.

CNDS'den yapılan yazılı açıklamada, hükümetin kendilerine danışmadan kontrollerindeki Kaga Bandoro kentine 5 Mayıs'ta askeri bir birlik konuşlandırarak Hartum Anlaşmasını ihlal ettiği savunuldu.

Anlaşma şartlarına göre silahlı grupların kontrollerindeki bölgelerde askerlerden ve silahlı grup üyelerinden oluşan ortak bir güvenlik gücünün 24 aylık geçiş süresince konuşlandırılacağı hatırlatılan açıklamada, bu güçlerin çoğunluğunun 2 ay eğitim almış silahlı grup üyelerinden oluşması gerektiği belirtildi.

Eski Seleka grubu Orta Afrika'nın Yeniden Doğuşu için Halk Cephesi (FPRC) de hükümetin anlaşmayı imzalayan taraflara danışmadan silahlı grupların kontrolündeki bölgede asker konuşlandırmasını kınadı.

- OAC krizi

Ülkede 2013 yılında Hristiyan Anti-Balaka ile çoğunluğu Müslüman Seleka grupları arasında çıkan ve iç savaşa dönüşen çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti.

Yaklaşık yüzde 80'i silahlı gruplar tarafından kontrol edilen ülkede, OAC hükümeti ile silahlı gruplar arasında Sudan'ın ev sahipliğinde yapılan barış görüşmelerinde nihai anlaşma 6 Şubat'ta imzalanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :