Nüfusu 264 milyon, seçim barajı yüzde 4, yıllarca başka ülkeler ve şirketler tarafından yönetilen Endonezya

Nüfusu 264 milyon, seçim barajı yüzde 4, yıllarca başka ülkeler ve şirketler tarafından yönetilen Endonezya

Konya Aydınlar Ocağı’nda, nüfusu 264 milyon olan Endonezya tanıtıldı. Endonezyalı öğrenci Fahri Muhammed Fatih, resmî sloganı Çeşitlilik İçinde Birlik olan Endonezya’nın 1945’te Sukarno liderliğinde bağımsızlığına kavuştuğunu söyledi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Kültürü ve Müziği ile Endonezya” tanıtıldı.

Eğitimci Mehmet Altuntaş tarafından düzenlenen tanıtım programında; Konya’da okuyan Endonezyalı öğrenciler Hauzan Ariq Abdurrahman, Fahri Muhammed Fatih, Mutiara Zahfira Haris ve Ahmad Hilmy Luqman Al-Hakim, Endonezya’nın tarihi, siyasi, turistik ve kültür açısından tanıtarak müziğinden örnekler sundular.

Güneydoğu Asya’da bir Müslüman ülke olan Endonezya hakkında bir sunum yapan Fahri Muhammed Fatih, “Ekvator’u geçen Endonezya, Sumatra’dan Avustralya’ya kadar 5’i büyük, 300’ü orta büyüklükte toplam 16.000’den fazla adadan oluşan bir ülkedir.

Batısında ve güneyinde Hint Okyanusu, kuzeyinde Güney Çin Denizi, kuzeydoğudan da Pasifik Okyanusu ile çevrili” dedi.

Endonezya’nın yaklaşık nüfusunun 264 milyon olduğunu ve dünyanın en kalabalık dördüncü, nüfus itibariyle İslâm dünyasının birinci ülkesi olduğunu ifade eden Muhammed Fatih, “Demokratik cumhuriyetle yönetilen Endonezya halk tarafından seçilmiş meclis ve devlet başkanı yönetiliyor. 19 Ağustos 1945’te kurulan Endonezya’nın resmi dili Endonezya dili olup para birimi Rupiah’tır. Dini İslâm, Hristiyan ve Hinduizm’dir. İdaresi 31 şehir ve üç özel bölgeden oluşuyor. Ülkenin millî sloganı ise; çeşitlilik içince birlik’tir.” dedi.

Endonezya’nın 1511’de Portekizliler tarafından işgal edilerek sömürgeleştirildiğini ve daha sonra İspanya, Hollanda ve İngiliz sömürgesi olduğunu ifade eden Fatih, “1602 yılında VOC adındaki Hollanda firması, Endonezya’yı oluşturan adalarda geniş bir ticaret şirketi kurmuş; idarî ve askerî sistem aracılığıyla Endonezya’yı yönetmiştir. 1798’de Endoneyza’nın yönetimi doğrudan Hollanda Krallığına bağlanmıştır. Kısa süreli Portekiz, İspanya ve İngiltere’nin hâkimiyeti altında kalan Endonezya, 17 Ağustos 1945’te Sukarno liderliğinde bağımsızlığına kavuşmuştur” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-03-17-at-10-23-21-1.jpegwhatsapp-image-2022-03-17-at-10-23-21.jpegwhatsapp-image-2022-03-17-at-10-23-22-1.jpegwhatsapp-image-2022-03-17-at-10-23-22.jpeg

Ülkede devlet başkanlığı seçimlerinin ilk kez 2004’de yapıldığını, cumhurbaşkanı ve yardımcısının halkoylamasıyla beş yıllığına seçildiğine işaret eden Fatih, 2019’daki Temsilciler Meclisi seçimlerine 19 siyasi partinin katıldığını ve %4 seçim barajını geçen 9 partinin mecliste yer aldığını söyledi.

ENDONEZYA CUMHURİYETİ’NİN 5 TEMEL İLKESİ

Sukarno tarafından 1945’de, devletin anayasal temel ilkeleri olarak beş ilkenin kabul edildiğine dikkati çeken Fatih, bu ilkeleri şöyle açıkladı: “(Yıldız) Devlet tek bir tanrı inancı üzerine kuruludur. (Zincir) Adîl ve modern toplum. (Banyan Ağacı) Endonezyanın birlik ve bütünlüğü. (Boğa) Demokrasi. (Pamuk ve pirinç) Sosyal adalet. Yâni adîl yönetim.“ Endonezya’nın G-20 ve D-8 organizasyonları içerisinde yer aldığına işaret eden Fatih, Endoneya’da yılda kişi başına düzen milli gelirin yılda 4 bin dolar olduğunu enflasyonun ise, 2019 rakamlarına göre 2,9 olduğunu ve halkın çoğunun tarımla ilgili mesleklerde çalıştığını ifade etti. Endonezya’da zorunlu temel eğitimin ilkokul 6, ortaokul 3 olmak üzere 9 yıl olduğunu belirten Fatih, ülkenin yüzde 87’sinin Müslüman, yüzde 7’sinin Hıristiyan, yüzde 3’ünün Katolik ve yüzde 2’sinin de Hinduizm olduğunu dile getirdi. Fatih ayrıca, bütün vatandaşların din hürriyetinin anayasada güvence altına alındığını da söyledi. Fatih, Endonezya’nın en önemli turistik bölgesinin Bali adaları olduğunu ve Bali’de dalış, sörf, rafting gibi su spor ve oyunlarının da yapıldığına dikkat çekti. Mutiara Zahfira Haris ile Hauzan Ariq Abdurrahman’ın gitarla Endonezya şarkılarından örnekler sunduktan sonra Google üzerinden bilgi yarışması yapıldı. Yarışmada ilk üçe giren katılımcılara çeşitli hediyeler verildi.

Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen Endonezya Tanıtım programında Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, öğrencilere kitap hediye etti. Ayrıca öğrencilere, programa yaptıkları katkılarından dolayı Aydınlar Ocağı’nın teşekkür plaketleri takdim edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.