Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı Genel Kurulda

Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı Genel Kurulda

AK Parti Bursa Milletvekili Aydın:- "Bizim Medeni Kanun ile herhangi bir problemimiz yok ancak Medeni Kanun'un içinde imamlarımız, müftülerimiz nikahı kıydıktan sonra 'el Fatiha' deyip bir kez daha dua okuyacak. Bu kadar sıkıntı yaşamaya gerek yok"- MHP M

TBMM (AA) - AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, "Bizim Medeni Kanun ile herhangi bir problemimiz yok ancak Medeni Kanun'un içinde imamlarımız, müftülerimiz nikahı kıydıktan sonra 'el Fatiha' deyip bir kez daha dua okuyacak. Bu kadar sıkıntı yaşamaya gerek yok." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın ikinci bölümü üzerinde görüşmelere başlandı.

HDP Grubu adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, uyuşturucu kullanma oranının 17 kat arttığını, ayda 30 kadının cinayete kurban gittiğini öne sürdü.

Yaşanan olumsuzluklara karşı herhangi bir çalışma yapılmadığını iddia eden Yiğitalp, "2017 yılının 9 ayında 2 bin 900 insan trafik kazasında hayatını kaybetmiş. 4 kişiden biri işsiz. Ekonomik kriz var ve insanlar inim inim inliyor. Ülkede 4 milyona yakın mülteci var ve bunlara yapılan iyileştirme ya da kendi ülkelerine dönmelerine yönelik bir çalışma da yok. Yaşanan tüm bu olumsuzluklara itiraz etme hakkınız da yok. İtiraz ettiğiniz takdirde yargılanabilirsiniz, belki yıllarca iddianameniz dahi hazırlanmaz." diye konuştu.

Şavaşın, çatışmanın olduğu yerde insanların birbirini dinleme imkanı bulunmadığıni söyleyen Yiğitalp, "Bugün artan her hürlü yoksulluğun, yolsuzluğun sebebi Kürt sorununun çözümsüzlüğüdür." ifadelerini kullandı.

- "Alevi dedelerine de yetki vermeniz gerekmez mi?"

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil de kadınların en önemli kazanımı Medeni Kanun'un, bazı söylemlere teslim edildiğini savundu.

Türkiye'nin temel, yıkıcı sorunları bulunduğunu anlatan Yeşil, şunları kaydetti:

"İçinde bulunduğumuz tabloyu kendinize dert etmiyor, dinci bir rejimi getirmeye çalışıyorsunuz. Bugün sayıları yüz binleri bulan müftüler arasında bir tek kadın müftü yoktur. Bu ülkenin dörtte biri Alevi. Hangi Alevi, müftüye gidip nikah kıydıracak? Burada Alevi dedelerine de yetki vermeniz gerekmez mi? Her inancın ortak değeri olan nikahı da ayrıştırıyorsunuz. Toplumu daha tasarı konuşulurken böldünüz. Bu toplum ayrışmaktan yoruldu. Cumhuriyetin eseri bu Meclis'in kapısında gaz sıktığınız kadınlara bu yasayı kabul ettiremeyeceksiniz. Din eksenli bir toplum dizayn etmek adına hoşgörüsüz, kindar bir nesil yetiştiriyorsunuz. Medeni Kanun'u din eksenli bir yapı ile değiştirmenize CHP olarak sonuna kadar 'Hayır' diyeceğiz."

- "Fırsat varken..."

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da tasarıya bütün olarak bakıldığında faydalı düzenlemeler bulunduğunu söyledi.

Kanun tasarısının bazı eksikleri olduğunu ve farklı sıkıntılar doğuracağını dile getiren Erdoğan, "Riskleri ortadan kaldıracak tedbirleri almak zorundayız. Devletin iki kaydı vardır: İlki tapu, ikincisi insan kaydıdır. Bu tasarıyla hastanede yeni doğanların sözlü beyanla kaydının yapılmasının önü açılacaktır. Bunun sakıncaları vardır. Nüfus hizmetlerinin İçişleri Bakanlığı yetkisinde kalması, başka kurumlarla paylaşılmaması önemlidir. Fırsat varken bu durumun düzeltilmesi gerektiği kananatindeyim." şeklinde konuştu.

- "Bu kadar sıkıntı yaşamaya gerek yok"

Şahsı adına söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın da nüfus hizmetlerinde iş ve işlemlerin daha etkin yürütülmesi için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu ihtiyacı sahada görme imkanı bulduklarını ifade eden Aydın, "Bizler hakikaten bu konularda birçok kişinin mağduriyet yaşadığını görüyoruz. Yüzde 98'i Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Dini nikah zaten var. Burada önemli başka bir şeyden bahsetmiyoruz. Bizim Medeni Kanun ile herhangi bir problemimiz yok ancak Medeni Kanun'un içinde imamlarımız, müftülerimiz nikahı kıydıktan sonra 'el Fatiha' deyip bir kez daha dua okuyacak. Bu kadar sıkıntı yaşamaya gerek yoktur." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :