Nijerya sokaklarında melodilerle zanaatkarlık yapıyorlar

Nijerya sokaklarında melodilerle zanaatkarlık yapıyorlar

Nijerya'da ayakkabı tamircisi ve terzi gibi zanaatkarlar, yerel dilde "melodi" anlamına gelen "kidalar" çalarak sokaklarda müşteri arıyor- Seyyar ayakkabı tamircisi Mamuda: - "Ganalı ayakkabı tamircileri, taşıdıkları kutuya vurarak 'Ayakkabı tamircisi gel

ABUJA (AA) - ADAM ABU BASHAL/GÖKHAN KAVAK - Batı Afrika ülkesi Nijerya'da seyyar terzi ve ayakkabı tamircisi gibi zanaatkarlar taşıdıkları kutularla çıkardıkları melodilerle sokaklarda kendilerine müşteri arıyor.

Ülkedeki seyyar zanaatkarlar, içinde malzemelerinin de olduğu kutulardan duyulan ve her meslek grubuna göre değişen, yerel dilde "melodi" anlamına gelen "kidalar" sayesinde müşterileriyle buluşuyor.

AA muhabirine konuşan 49 yaşındaki Ebubekir Mamuda da Abuja sokaklarında, kidayla müşteri arayan binlerce seyyar ayakkabı tamircisinden biri.

Mamuda, mesleğe yaklaşık 11 yıl önce kendi köyünde terlik dikerek başladığını anlattı.

Özellikle kırsal kesimde, kıyafet ve ayakkabının çok değerli ve pahalı olduğunu belirten Mamuda, "Köyde eğer yeni bir ayakkabı aldıysanız gözünüz gibi bakarsınız çünkü ikincisini alma lüksünüz yok. Yıpranmaya başlayınca da hemen tamir ettirirsiniz. Burada işte ayakkabı tamircileri çok önemlidir. Ben de kendi köyümde yeni ayakkabıları ve yırtılan terlikleri dikerek bu işe başladım." dedi.

- Her mesleğin kidası farklı

Nijerya sokaklarında müşteri arayan farklı meslek gruplarından zanaatkarların kidasının farklı olduğunun altını çizen Mamuda, müşterilerin bu kidaları dinleyerek kimin geldiğini anladığını ifade etti.

Mamuda, Nijeryalıların bu melodileri 80'li yıllarda Nijerya'ya gelen Ganalı ayakkabı tamircilerinden öğrendiklerini dile getirerek, "Ganalı ayakkabı tamircileri, taşıdıkları kutuya vurarak 'Ayakkabı tamircisi geldi.' gibisinden bir şarkı söyleyip melodi çalarak gezerlerdi. Nijeryalılar da bu işi Ganalılardan öğrendi." diye konuştu.

- Kida yoksa müşteri yok

İşini yaparken çok yorulduğunu söyleyen Mamuda, kalabalık yerlerde dinlenmeyi tercih ettiğini böylece müşterilerin kendilerini görüp gelebildiğini söyledi.

Mamuda, her gün 15-20 kilometre yürüyerek 30-40 ayakkabı ya da terlik tamir ettiğini ve 2 bin naira (20 Türk lirası) kazandığını kaydetti.

Seyyar zanaatkarlıkta en önemli noktanın kida olduğuna vurgu yapan Mamuda, "Elbette sadece sokak sokak dolaşarak para kazanamazsınız, kida olmazsa müşteri de bulamazsınız. Müşterilere sizin geldiğinizi bir şekilde duyurmak lazım." diye konuştu.

Yorucu da olsa işini sevdiğini ve helal para kazandığı için şükrettiğini dile getiren Mamuda, 8 çocuğuna mesleği sayesinde bakabildiğini aktardı.

Son olarak Mamuda, "Çocuklarımdan en büyüğü liseyi bitirmek üzere ve bunun için Allah'a şükrediyorum. Helal para kazanıyorum ve bu benim için çok önemli. Bu nedenle Allah'a şükür hayatımdan memnunum. Bundan sonra da imanlı ve ahlaklı bir Müslüman olarak yaşamak istiyorum." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :