Çölaşan günün bombasını patlattı

Çölaşan günün bombasını patlattı

Sigara yasağı Emin Çölaşan'ın sinirlerini alt üst etti. Çölaşan'a göre sigara yasağı dini gerekçelerle yasaklandı.

Sivri dilli yazar Emin Çölaşan sigara yasağına kafayı taktı. Hükümetin sigarayı insan sağlığı için değil, dini gerekçelerle yasakladığı iddiasında. Muhalif yazar dini referans aldığı iddiasıyla iktidara ateş püskürdü.

Yıllar önce İran'ın Ankara Büyükelçisi Mutteki ile yaptığı görüşmeyi ve bir AK Partili bakan ile sigara anısını bugünkü köşesinde yazdı..

(...)Bundan yıllar önceydi, iran'ın (Humeyni rejiminin) Ankara Büyükelçisi Manucehr Mutteki ile büyükelçilik binasında söyleşi yapıyorduk, Adam sigara içiyordu. Beni yemeğe alıkoydu, yemek sonrasında karşılıklı sigaralarımızı içerken benden bir ricada bulundu: "Lütfen sigara içtiğimi yazmayın." Çok şaşırmıştım, nedenini sordum: "Bizde devlette görevli olanların sigara içmesi yasaktır" dedi.

Yine sordum: "Sigara içmek günah mı?" Yanıt verdi: "Günah değil ama mekruh." Mutteki şeriatçı Iran rejiminin büyükelçisi idi... Ve sigara içtiğini yazmamdan korkuyordu. Oysa yazılacak bir husus değildi. Bu arkadaş şimdi İran'ın Dışişleri Bakanı. Sigara içip içmediğini bilemem. Eğer içiyorsa, o şeriat düzeninde herhalde zorlanıyordur!

İkinci örneği de yine epey önce yaşamıştım. Bir televizyon kanalında canlı yayından çıkmıştım. Haber müdürünün odasında, sonra partisinden kopan AKP'li bir bakanla karşılaştık. Sigara içiyordu.

Sormam üzerine söyledikleri ilginçti: Valla bu yaşa, bu makama geldim, gizlice sigara içiyorum. Tayyip Bey çok kızıyor. Herhalde bırakacağım." Devletin bakanı böyle diyordu. Bir daha kendisiyle rastlaşmadık.