New York'ta Türk musikisi elçileri

New York'ta Türk musikisi elçileri

New York'ta ünlü neyzen, kanun ve ud sanatçılarıyla Türk musikisi dersleri verdi- Kanun sanatçısı Baktagir: "Yabancılar bizim makamsal müziğimize büyük ilgi gösteriyorlar. Kültürümüzün gelişmesi açısından çok önemli bir çalışma" - Ud sanatçısı Tokcan: "İl

NEW YORK (AA) - SELÇUK ACAR- ABD'nin New York kentinde, ünlü Türk müzisyenlerle kemençe sanatçısı Ross Daly "Makam New York" çatısı altında Türk musikisi dersleri verdi.

New York'ta Klasik Türk Musikisi eğitim seminerleri bu yıl 1-5 Nisan arasında verildi.

Kanun sanatçısı Göksel Baktagir, ud sanatçısı Yurdal Tokcan, neyzen Ömer Erdoğdular, kemençe sanatçısı Ross Daily ve ses sanatçısı Ahmet Erdoğdular, Kolombiya, Kanada ve ABD'nin değişik eyaletlerinden gelen öğrencilere ney, ud, gazel, şan, taksim, makam ve Türk müziği okuma teknikleri dersi verdi.

Makam New York adlı grubu 2007'de kuran, seminerlerde şan ve taksim dersleri veren Erdoğdular, AA muhabirine, derslere olan ilginin her geçen sene arttığını söyledi.

Erdoğdular, 5 yıldır Türk musikisi dersleri verdiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye'den bu derecede sazında virtüöz olmuş sanatçıları ABD'ye getirmekten çok mutluluk duyuyoruz. Yardımlarından dolayı da çok teşekkür ediyoruz. Bu sene öğrenci sayımız çok arttı. Mesela Kolombiya'dan gelen, Kanada'dan gelen öğrencilerimiz var."

Başlangıç seviyesinden en üst seviyeye kadar müzisyenleri kabul ettiklerini bildiren Erdoğdular, bundan sonraki amacının Makam New York Kültür Merkezi kurarak, bu eğitim seminerlerini sadece bir haftaya değil yıla yaymak olduğunu belirtti.

- "Yabancılar bizim makamsal müziğimize büyük ilgi gösteriyor"

Kanun sanatçısı Baktagir, "Türkiye'de yaşayan bir sanatkar olarak dünyanın bir ucunda olan ve bize göre çok uzak bir yerde bulunan ABD'de Türk müzik kültürünün tanıtımına çok fayda sağlayacak bir projeye hep birlikte emek harcıyoruz." dedi.

Bu sene 5'ncisi gerçekleştirilen Makam New York programının, kültürel değerlerin tanıtımı açısından çok büyük önem taşıdığını belirten Baktagir, "Yabancılar bizim makamsal müziğimize büyük ilgi gösteriyorlar. Kültürümüzün gelişmesi açısından çok önemli bir çalışma." ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğunda ud sanatçısı ve sanat yönetmenliği yapan Tokcan da "Makam New York çatısı altında çok değerli arkadaşlarımızla, müzik yolcularıyla buluşmaktan gerçekten çok mutluyuz. İlgi gerçekten çok güzel. Özellikle bizim müziğimiz dünyada çok özel bir yerde durmakta. İnsanların bu müziği anlamak, tanımak adına çabaları da her geçen yıl artıyor." şeklinde konuştu.

Bu programa katılmak için 5 yıldır ABD'nin batı yakasındaki Seattle kentinden New York'a gelen müzisyen Timothy Kinsela, seminerin kendisine usta müzisyenlerle meşk etmek açısından çok önemli bir fırsat sunduğunu söyledi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :