"Nevruz Türk halklarının yeni yıl bayramıdır"

"Nevruz Türk halklarının yeni yıl bayramıdır"

Kazak halkı nevruzu, çadırlarda yemekler, el sanatları sergileri, danslar ve güreş gibi milli etkinliklerle kutluyor- Türkistan kenti sakini Saudabayeva: - "Nevruz Türk halklarının yeni yıl bayramıdır" - Her nevruzda Kazak halılarını sergileyen Talmagat

TÜRKİSTAN (AA) – ALİİA RAİMBEKOVA – Kazakistan'da halk, nevruzu, kurdukları çadırlarda milli yemeklerin yer aldığı sofralar, el sanatları sergileri, yöresel danslar ve güreş gibi sportif etkinliklerle kutluyor.

Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucu Türk dili konuşan toplulukların bağımsızlığını kazanmasıyla önem kazanan Nevruz Bayramı, bu bölgelerde büyük coşkuyla kutlanıyor. Yeni gün anlamına gelen nevruz, mart ayında dünyada 20'den fazla ülkede baharın ve kardeşliğin bayramı, yeni yılın başlangıcı olarak görülüyor.

Bu yıl "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilen Kazakistan’ın Türkistan kentinde de halk, her yıl Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin bulunduğu alanda nevruzu çeşitli kültürel ve sportif etkinliklerle geçiriyor.

Kazak, Özbek, Tacik ve Kırgızların yaşadığı çok uluslu Türkistan halkı, türbe alanında kurdukları çadırlarda milli yemeklerin yer aldığı sofralar hazırlıyor, dışarıda da güreş gibi milli spor oyunları oynanıyor.

Nevruz şenliğinde bir araya gelen halk, el sanatlarını sergileyip milli danslarını icra ediyor.

Her yıl nevruzu Hoca Ahmet Yesevi Türbesi alanında kutlayan Türkistan kenti sakini Ulbala Saudabayeva, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Kazakistan halkının baharın başlangıcı olan nevruza büyük önem verdiğini söyledi.

Saudabayeva, "Nevruzun, Kazakistan bağımsızlığını kazandıktan sonra resmi olarak kutlanmaya başlamasında Cumhurbaşkanımızın (Nursultan Nazarbayev) katkısını vurgulamak istiyorum. Nevruz Türk halklarının yeni yıl bayramıdır." ifadelerini kullandı.

Nevruzun birliğin, barışın ve yeni hayatın bayramı olduğuna işaret eden Saudabayeva, "Nevruz’da süt ve tarım ürünlerinin karışımıyla yapılan milli köje yemeğini ve yağda kızartılmış baursak ekmeğini yapıyoruz. Köje’yi bana annem öğretmişti, şu an gelinlerime ben öğretiyorum. Köje nesilden nesile aktarılmalıdır.” dedi.

Saudabayeva, nevruzun kavga edenlerin barıştığı, insanların birbirini affettiği gün olduğunu vurguladı.

- "Halkımız milli değerlerini unutmamalı"

Emeklilik yaşına gelen Kuttıgız Talmagat, her yıl nevruzda Türkistan kentindeki Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin alanında düzenlenen el sanatları sergisinde keçi tüyünden yapılan Kazakların milli halısını sergiliyor.

Talmagat, "10 yaşındayken, annem sırmak dikmeyi öğretti. Halkımız milli değerlerini unutmamalı. Bunun için her yıl nevruzda sırmağı sergiliyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkistan kenti sakini Beybithan Esirkemov, bu yıl Türkistan kentinin "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilmesinden çok mutlu olduğuna işaret ederek, "Yeni yılımız, nevruzumuz tüm Türk halklarına hayırlara vesile olsun." dedi.

Türkistan kenti baş imamı Omar Eliulı, "Nevruz ritüeli İslam dinine aykırı değil. Nevruz İslam dinimizle birlikte babalarımızdan kalan bayramdır. Nevruzda Allah’tan iyi dilekler diliyoruz. Tüm Türk dünyasının nevruzunu kutluyorum." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :