NEÜ’de Tıp Sempozyumu

NEÜ’de Tıp Sempozyumu

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Amerikan Sağlık Enstitüsü (National Instutite of Health: NIH) iş birliğinde Primer İmmün Yetmezlikler Sempozyumu düzenlendi

NEÜ Çocuk İmmünoloji ve Allerjik Hastalıklar Bilim Dalının, TÜBİTAK projesi kapsamında birlikte çalıştığı NIH ile ortaklaşa düzenlediği Primer İmmün Yetmezlikler konulu Sempozyum alanında dünya çapında tanınan isimlerin katılımıyla Meram Tıp Fakültesi Asım Duman Konferans salonunda İngilizce olarak gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ’de böyle bir toplantının yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, NIH ile birlikte yapılacak araştırmaların sağlık adına büyük önem taşıdığını söyledi. Şeker, bu tür araştırmalar için TÜBİTAK’ın verdiği desteğin de alandaki gelişmeler ve ilerlemeler için önemli olduğunu belirtti.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ İÇİN YAPILACAKLAR ANLATILDI

Yapılan sempozyumda NIH ekibinin başkanı Prof. Dr. Michael J. Lenardo, “NIH/Turkish Clinical Genomics Program, Milestones and Future Discoveries” konulu konferansında NIH’deki araştırmalar ile yeni tanımlanan, nadir ve ağır primer immün yetmezlikler hakkında bilgi verdi.

Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Keleş, ve Prof. Dr. İsmail Reisli ise, Konya’da 2001-2016 yılları arasında 3 bin 123 hastaya primer immün yetmezlik tanısı koyduklarını, yaptıkları değerlendirmeler ile bu hastalardan ağır tipte immün yetmezlik olanların on bin canlı doğumda bir görüldüğünü bildirdi. Sempozuma katılan diğer konuşmacılar da genetik tanının önemine, tanı sonrası verilecek genetik danışımın önemine ve tedavide sağlanacak yeniliklere vurgu yaptılar. Necmettin Erbakan Üniversitesinin bugüne kadar olan alt yapı özelliklerinin değerlendirildiği, yapılan çalışmaların da sunulduğu sempozyum ile önümüzdeki yıllarda yapılacak ortak çalışmaların temelleri de atıldı.

Haber Merkezi

resim53422.jpg

neu’de-tip-sempozyumu--(3).jpg