NATO PA 62. Genel Kurulu

NATO PA 62. Genel Kurulu

NATO Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Johnstone:- "Rusya yeni bir dünya düzeni istiyor. Baltık devletlerindeki ülkelerimiz sularının belli yerleri konusunda çok gerginler. Elbette gemi yapabilir, konuşlandırma yapabilir. NATO olarak onları durdurmak iç

İSTANBUL (AA) - NATO Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Clive Johnstone, Rusya'nın yeni bir dünya düzeni istediğini belirterek, "Baltık devletlerindeki ülkelerimiz sularının belli yerleri konusunda çok gerginler. Elbette gemi yapabilir, konuşlandırma yapabilir. NATO olarak onları durdurmak için bir şey yapmayacağız. Rusya bizim düşmanımız değil." dedi.

NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulu'ndaki Savunma ve Güvenlik Komitesi'nin toplantısında "Varşova Sonrası Müttefik Deniz Kuvvetlerinin ve NATO Deniz Kuvvetlerinin Rolü" başlıklı sunum yapan Johnstone, NATO'nun deniz kuvvetleri gücünü anlattı.

Rusya'nın donanmasının çok ciddi bir modernleşme süreci geçirdiğini ifade eden Johnstone, Rusya'nın araştırma gemilerinin sularda olduğunu, farklı füze sistemleri olan küçük gemiler inşa ettiklerini söyledi.

Johnstone, NATO'nun bir kez daha Rusya'ya odaklandığını dile getirerek, "Rusya yeni bir dünya düzeni istiyor. Rusya gerilimi kontrol etmektense, gerilim artışında baskın olmak istiyor. Bu konuya eğilmemiz gerekiyor. Baltık devletlerindeki ülkelerimiz sularının belli yerleri konusunda çok gerginler. Elbette gemi yapabilir, konuşlandırma yapabilir. NATO olarak onları durdurmak için bir şey yapmayacağız. Rusya bizim düşmanımız değil. Soğuk savaşa girme arzumuz yok. Ama bir yol bulmak durumdayız Rusya'yı anlamak, itibarımızı kaybetmemek, pozisyonumuzu doğru konumlandırmak yeni caydırıcı unsurları yeni çağda anlamaları için." diye konuştu.

- "NATO, AB göçle ilgili ellerinden geleni yapıyor"

Koramiral Clive Johnstone, tatbikatlarının önemine değinerek, Norveç'te gerçekleştirilen tatbikata 3 bin denizcinin katıldığını, 2017'de de İzlanda ve Norveç'in katılımıyla çok daha zorlu denizlerde tatbikat yapılacağını söyledi.

"Bir savaş olması durumunda NATO'nun yanıtı nasıl olur diye çalışma yapacağız." diyen Johnstone, NATO olarak tatbikatların sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

NATO'nun Güney Kutbu'nda yetki alanının olmamasından endişe duyduğunu dile getiren Johnstone, şunları kaydetti:

"Akdeniz'de de Rusya ve kapasiteler tek zorluk değil. Ruslar, radikaller ve mülteciler var. Radikaller ve mülteciler güneydoğuda bir hinterland oluşturuyorlar. Akdeniz'in etrafında ve sahra altı Afrika'da, Ortadoğu'da yoksulluk, terörizm, iç savaş, sosyal huzurluk görüyoruz. Bunlar, insanların akın akın göç etmesine neden oluyor. Güvenlikle, istikrarsızlıkla alakalı sorunlar yaşanıyor. Akdeniz'deki mülteci krizini yaşıyoruz. Kötüye gidecek olursa işler ultra göç, günde 1 milyon kişinin bir yerden bir yere gitmesi söz konusu olabilir. Güney konusunda yapılması gerekenleri yapmazsak bu sorun büyüyebilir ve yönetilmez hale gelebilir. Göç önemli bir konu ve siyasette kutuplaşmaya yol açıyor. NATO, AB ve diğer paydaşlar bu akışı azaltmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Türkiye'den ve Yunanistan'dan operasyonlar gerçekleştirildi. Biz de bunları destekledik. Bu akışı Ege'de yüzde 90 azaltabildik. Bu tehdit var olmaya devam edecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :