NATO PA 62. Genel Kurulu

NATO PA 62. Genel Kurulu

Avrupa Uluslararası Kurtarma Komitesi Başkan Yardımcısı Srikanthan:- "Mültecilerin çoğu artık kentlere göç ediyor. Artık eğitim, iş istiyorlar. Aynı sağlık hizmetlerine erişmek istiyorlar. Uzun süreli çözüm istiyorlar. Bizim çözümlerimizde o yüzden kısa s

İSTANBUL (AA) - Avrupa Uluslararası Kurtarma Komitesi Başkan Yardımcısı Sanj Srikanthan, "Mültecilerin çoğu artık kentlere göç ediyor. Artık eğitim, iş istiyorlar. Aynı sağlık hizmetlerine erişmek istiyorlar. Uzun süreli çözüm istiyorlar. Bizim çözümlerimizde o yüzden kısa süreli değil uzun süreli olmalı." dedi.

Srikanthan, NATO PA 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Küresel Yer Değiştirme, Çatışma ve Güvenlik Tehditleri Bağlamında Avrupa Mülteci Krizi" oturumda yaptığı konuşmada, yapılan çalışmalara karşın yerinden edilme sorununda istenen sonuçlara ulaşılamadığını anlattı.

Sorunun çözümlenmesinin sadece ahlaki değil aynı zamanda ekonomik olduğunu aktaran Srikanthan, barış süreçlerinin bu ülkelerde eksik olduğunu kaydetti. Suriyeli mültecilerin yüzde 87'sinin cep telefonları, internetleri olduğunu belirterek, "Bu anlamda barış sürecinin ne noktada olduğunu biliyorlar. Gitmeliler mi, kalmalılar mı bunları biliyorlar." dedi.

Mülteciler için sürekli çözüm çalışmalarının önemine vurgu yapan Srikanthan, "Mültecilerin çoğu artık kentlere göç ediyor. Kenya'da, Etiyopya'da, Ürdün'de. Artık eğitim, iş istiyorlar. Aynı sağlık hizmetlerine erişmek istiyorlar. Uzun süreli çözüm istiyorlar. Çünkü yıllardır aynı durumdalar. Bizim çözümlerimizde o yüzden kısa süreli değil uzun süreli olmalı." ifadelerini kullandı.

65 milyon kişinin yerinden edildiğine dikkati çeken Sanj Srikanthan, Türkiye'de de çok yüksek bir mülteci sayısının olduğunu aktardı. Suriye'de yardım alamayan milyonlarca insanın olduğunu belirten Srikanthan, şöyle dedi:

"Mültecilerle göçmenleri birbirinden ayırmayı pek beceremedik. Avrupa'da çok kutuplaşmış bir yapı var. Aynı zamanda konular oldukça basitleştiriliyor. Mültecilerle göçmenler aynı şey değil. Onların kendi tanımları olması lazım. Mültecilerin uluslararası yasa tarafından koruma altında olduğunu görüyoruz."

Çatışma çözümünün üye devletler için çok önemli olduğunu anlatan Srikanthan, "Bu her zaman bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ve NATO açısından bu çok önemli. Ne yazık ki çatışmaların artacağını öngörüyoruz. Kolombiya'da bir referandum oldu ama çok zor durumların olduğunu gördük. Avrupa liderlerinin daha iyi anlaması, yardım kuruluşlarının da daha iyi anlatabilmesi gerekir." diye konuştu.

- "10 binlerce mülteci çocuk Avrupa topraklarında kayboldu"

Türkiye adına toplantıya katılan delegelerden AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ise Suriye'de büyük bir insanlık dramının yaşandığına vurgu yaptı. Türkiye'de 3 milyonu aşkın mültecinin olduğunu söyleyen Taşkesenlioğlu, "Resmi rakamlara göre bunun 2 milyon 700 binden fazlası Suriyeli. Diğer ülkelerden gelen mültecilerimizin de ihtiyaçlarını sağlıyoruz. Türkiye'nin Suriyeli mültecilere harcadığı para 12 milyar doları buldu. Sivil toplumun ve yerel yönetimlerin harcadığı paralarla düşündüğünüzde 25 milyar doları aştı. Yine de olsa yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Çocuk mültecilerinin yaşadığını sorunlara değinen Taşkesenlioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'ye gelen Suriyeli çocukların en büyük ihtiyacı eğitim almak. 835 bin çocuğun 460 bini şu an Türkiye'de kendilerine açılmış olan yerlere gidiyor. Maalesef aynı durumu Avrupa topraklarına gitmiş çocuklarımız için göremiyoruz. 10 bin çocuktan bahsediyoruz. 10 bin gelecek. Sadece 5 bin çocuk İtalya'da kayboldu. 3 bin 500 çocuk İsveç'te kayboldu. Belki de kayıtlara geçmeyen başka 10 binlerce mülteci çocuk Avrupa topraklarında kayboldu."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler