Narkotimler "Torbacı"lara Göz Açtırmıyor

Narkotimler "Torbacı"lara Göz Açtırmıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle 11 Aralık'ta görevine başlayan "Narkotim"ler, projenin pilot illerinden İzmir'de "torbacı" tabir edilen uyuşturucu satıcılarıyla etkin mücadele ediyor- İzmir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube

İZMİR (AA) - MUSTAFA YILDIRIM - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle 11 Aralık'ta görevine başlayan "Narkotim"ler, projenin pilot illerinden İzmir'de "torbacı" tabir edilen uyuşturucu satıcılarına adeta göz açtırmıyor. 

Emniyet Genel Müdürlüğünce "Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı" kapsamında yürütülen çalışmalara ek olarak uyuşturucunun sokak düzeyinde ulaşılabilirliğinin önlenmesi amacıyla hazırlanan "Narkotim Projesi", pilot 11 ilden biri olan İzmir'de de başarıyla uygulanıyor.

İzmir'deki okul ve eğitim alanlarının çevrelerinde, öğrenci ve gençlerin yaşam alanlarında, suçun odağı haline gelen bölge, mahalle ve sokaklarda, alışveriş merkezlerinde konuşlanan "Narkotim"ler, uyuşturucu ve zararlı maddelerin satışının engellenmesi için 24 saat esasına dayalı çalışıyor.

"Narkotim" ekiplerinin hedefinde, öncelikle "torbacı" tabir edilen satıcılar var. Ekipler, özellikle başta "bonzai" olmak üzere gençlerin ölümüne yol açan sentetik uyuşturucu satışının engellenmesi için sokaklarda devriye atıyor.

Özel eğitimlerden geçirilen 100 polisten oluşan ekipler, takibi yapılan konunun durumuna göre, araçlarla, motorize ve yaya devriyeler şeklinde görev yapıyor. Muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla da temas halinde olan ekiplerin en büyük destekçisi ise vatandaşlar.

- İzmir'de 286 operasyon düzenlediler

Geçen yıl 11 Aralık'ta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle sahaya inen "Narkotim"ler, İzmir'de kurulduğu günden bu yana 286 operasyon düzenledi.

Bu operasyonlarda 103 kilogram esrar, 9,5 kilogram bonzai, 6 bin 600 ecstasy, 1 kilo 780 gram eroin, 180 gram kokain, 320 gram metamfetamin, 3 bin 550 sentetik ecza, ruhsatsız 6 tabanca ve 11 tüfek ele geçiren ekipler, 690 şüpheliyi gözaltına aldı. Yakalanan şüphelilerden 228'i ise tutuklandı. 

- Nefes kesen operasyon

"Narkotim"ler, senaryo gereği bir parkta uyuşturucu satan "torbacı"nın ekipler tarafından tespit edilmesini ve yakalanma anını, AA ekibi için canlandırdı.

Nefes kesen görüntülerin ortaya çıktığı çalışmada bir parkın içinde "torbacı" tabir edilen sokak satıcısının fark eden ekipler, parkta bir banka oturarak takip başlatıyor. Parkın iki tarafında konuşlanan kadın "Narkotimler", dikkat çekmeden sokak satıcısının hareketlerini gözetleyerek ekipleri yönlendiriyor.

Satışın gerçekleşmesinin ardından olay yerine çağrılan "Narkotimler", önce alıcıyı, sonrasında ise "torbacı" tabir edilen sokak satıcısını yakalamayı başarıyor.

Narkotim ekipleri, sokak satıcısının uyuşturucuları sakladığı yeri de tespit ederek, şüphelinin nezaretinde bu uyuşturucuları "zula"dan çıkarıyor. 

İzmir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Okan Özer, "Narkotim"lerin sokak satıcılarıyla mücadelede önemli bir boşluğu doldurduğunu ve mücadeledeki başarıyı yüzde 100'e varan oranlarda artırdığını belirterek, "Başbakanlık düzeyinde yapılan planlamalarla hayata geçirilen bu proje, uyuşturucuyla mücadelede başarı oranımızı arttırdı. Hedef, 'torbacıları' sokaktan temizlemek" dedi.

Bu mücadele vatandaşların desteğinin önemli olduğuna işaret eden Özer, şöyle konuştu: 

"Halkımız da bize çok destek oluyor. Bizim çalışma tarzımızda günlerce aynı nokta gözleniyor, keşifler yapılıyor. Anında müdahale ettiğimiz konular olduğu gibi, uzun süren bir takipten sonra gözaltına aldığımız torbacılar da mevcut. Durum analiz edildikten sonra her türlü veriye göre en uygun yöntem değerlendiriliyor. İzmir'in her yerinde ekiplerimiz var. Okullar, vatandaşların yoğun olduğu parklar, bahçeler, alışveriş merkezlerinde ya da tüm konularla ilgili ihbarların yoğunlaştığı yerlerde değişik yöntemler kullanarak görevdeler. İzmirliler bizleri görmese de bizim her şeyi görmeye çalıştığımızı bilmelerini istiyoruz."

Özer, vatandaşlardan şüpheli durumları polise ihbar etmelerini de isteyerek, her türlü ihbarın gizli tutulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı